Daca pentru anumite persoane vacantele reprezinta un motiv de bucurie, pentru gradinarii pasionati acestea ar putea fi o mare ingrijorare, deoarece nu are cine sa le ude plantele in perioada in care ei sunt plecati de acasa. Daca doua-trei zile nu sunt o tragedie, cateva saptamani de neudare a plantei ar putea duce la ofilirea rapida a acesteia. De asemenea, in cazul in care pleci de acasa mai mult timp, nici nu ai posibilitatea de a uda plantele in avans. Iata insa cateva metode ingenioase de a hidrata plantele cat timp esti plecat in vacanta:

1. Metoda sticla

Aceasta este una dintre cele mai simple metode a te asigura ca planta ta are suficienta apa cat timp tu esti plecat in vacanta. Ia o sticla din plastic, fa-i o gaura mica la baza, apoi umple-o cu apa si pune-o pe pamant langa planta respectiva. Aceasta va picura usor, iar planta ta va fi hidratata astfel pe o perioada mai indelungata.

De asemenea, si cu ajutorul unei sticle bere poti face acelasi proces. Umple-o cu apa, apoi infinge-o bine in pamant in apropierea plantei. Acesta va picura treptat si va mentine constanta umiditatea solului pentru mult timp. In cazul in care planta este mai mare, poti folosi doua sticle.

2. Mulciul gros

Un strat gros de mulci va reduce cantitatea de apa pierduta de sol. Asadar, inainte de a pleca in vacanta acopera solul cu rumegus. De asemenea, pentru mulci poti folosi si ziare inmuiate in apa. Aceasta metoda de udare a plantelor este insa sigura pentru o perioada de patru-cinci zile.

3. Tava cu apa

Daca ai o tava mare, de mica adancime prin casa, o poti folosi cu incredere la realizarea unei mici improvizatii pentru udarea plantelor pe perioada in care esti in vacanta. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa umpli tava cu pietricele marunte si sa torni apa in ea pana ce acestea sunt complet scufundate. Asaza apoi in tava ghivecele cu flori.

4. Buretele imbibat in apa

O alta maniera de a mentine umiditatea optima a plantelor in timp ce esti in vacanta este buretele imbibat in apa. Ia o bucata mai mare de burete, ud-o bine apoi asaza pe el ghivecele cu plante.

Sursa foto: snapguide.com

  •   2014-01-14
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana Ionescu

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii