Plante de gradina

#polenizatori #polenizatori gradina #polenizarea plantelor #plante de gradina

4 plante de sezon care atrag polenizatorii in gradina ta

Polenizatorii joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea plantelor din gradina ta, insa si insectele au nevoie de plante pentru a supravietui. Cu alte cuvinte, intre insectele cu rol de polenizare si plante exista o simbioza, motiv pentru care este indicat sa cultivi anumite plante care atag insectele mai mult decat altele.

Insectele, cum sunt albinele, de exemplu, cauta flori viu colorate si cu miros puternic. Daca florile sunt mici, este foarte posibil ca acestea sa nu atraga polenizatorii in gradina ta. Descopera ce plante poti cultiva pentru a avea o gradina plina de polenizatori harnici.

Florile de camp, colorate in nuante de rosu si galben, sunt ideale pentru polenizatorii din gradina, insa studiile arata ca albinele sunt atrase cel mai mult de plantele cu flori roz, lila, mov si purpurii. Gura leului, petuniile, crizantemele, floarea soarelui, verbena, zambilele, regina noptii, begonia, liliacul, levantica, scara Domnului, eryngium alpinum, nemtisorul, clopoteii italieni, albastrelele, irisii si lalele atrag foarte bine albinele si alti polenizatori.

1 Plante care atrag polenizatorii: iarba neagra

Iarba neagra nu este neagra deloc. Florile au culori vii, de la roz bonbon la violet aprins sau lila. Aceasta este una dintre plantele care atrag polenizatorii ca un magnet. Iarba neagra este o planta nepretentioasa, pe care o poti planta oriunde in gradina ta, de preferat langa gard.

Iarba neagra creste in tufe de aproximativ 25-50 de centimetri si infloreste primavara si toamna. Pentru a obtine inflorescente fermecatoare pentru polenizatorii din preajma, este indicat sa plantezi iarba neagra intr-un sol acid.

2 Plante care atrag polenizatorii: Coacazul rosu

Coacazul rosu are nevoie de polenizatori, asa cum polenizatorii au nevoie de coacazul rosu. Acest arbust fructifer se dezvolta sub forma de tufa, iar polenizarea este automata. Toate soiurile sunt autofertile, insa atrag polenizatorii foarte bine, spun specialistii.

3 Plante care atrag polenizatorii: Levantica

Levantica este una dintre plantele cu cel mai frumos colorit din lume si atrage polenizatorii instantaneu. In schimb, mirosul ei puternic tine la distanta de gradina ta insecte precum musculitele albe, unele soiuri de fluturi, moliile si soarecii.

Muscari armeniacum (numite popular "zambile struguras") sunt plante care atrag polenizatorii in gradina ta, datorita colotului si mirosului. Bulbii de Muscari sunt comestibili si sunt foarte cautati din acest considerent.

Cultivarea plantelor Muscari este usoara. Este bine sa plantezi Muscari intr-un sol bine drenat, cu expunere la soare sau in penumbra. Muscari se planteaza la inceputul primaverii, fiind nevoie sa adaugi ingrasamant o data pe luna.

4 Plante care atrag polenizatori: cresonul de piatra

Cresonul de piatra este o planta originara din Armenia, pe care specialistii o recomanda spre cultivare in gradina, atat pentru rolul decorativ, cat si pentru atragerea polenizatorilor. Cresonul de piatra are clustere de flori mici albe, roz sau lila.

Sursa foto: greenspade.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare