Plante de gradina

#curiozitati #crizanteme #florile toamnei

5 curiozitati despre crizanteme, florile toamnei

Crizantemele sunt unele dintre cele mai indragite flori de toamna. Rezistente la temperaturile specifice sezonului rece si deosebite prin inflorescentele viu colorate, crizantemele sunt ideale pentru plantarea in solul din gradina. Stiai ca in spatele tufelor de crizanteme parfumate se ascund povesti mai putin stiute despre florile toamnei?


1. Imparatii japonezi pretuiau nespus crizantemele

Crizantemele au inceput sa fie cultivate in China in urma cu mai bine de 2500 de ani. Calugarii budisti au fost impresionati de frumusetea acestor flori, asa ca le-au adus in Japonia. Aici, crizantemele au atras rapid admiratia capetelor incoronate, astfel ca imparatii japonezi obisnuiau sa-si comande tronuri acoperite in totalitate cu crizanteme.

In prezent, crizantema este un simbol al Japoniei, iar anual se organizeaza un festival dedicat ei. Este vorba despre "Festivalul fericirii".


2. Un oras din China poarta numele florii

Orasul "Chu-hsien" din China a fost denumit dupa crizantema. Tot in aceasta tara, crizantema este considerata simbolul toamnei si face parte din grupul "Celor patru nobili", alaturi de ordidee, prun si bambus.


3. Asiaticii beau ceai de crizanteme

In Asia, ceaiul de crizanteme este la mare cautare, intrucat ar avea proprietati tamaduitoare si ar feri organismul de boli grave, cum sunt bolile cardiovasculare.


4. In unele tari este asociata cu funeraliile

In timp ce in tarile asiatice, in special in Japonia si in China, crizantema este vazuta ca o floare Feng Shui aducatoare de noroc, fericire, bucurie, zambet, loialitate si jovialitate, in alte colturi ale lumii este asociata cu moartea si funeraliile.

In Malta, de exemplu, crizantemele nu se tin niciodata in casa, intrucat se considera ca aduc ghinion. De asemenea, aceste flori de toamna se ofera doar in caz de inmormantare.


5. Este un simbol al prieteniei

Dincolo de asocierea cu fericirea, crizantema este considerata un simbol al prieteniei si al respectului. De asemenea, este vazuta ca o floare a iubirii secrete si neimpartasite.

Sursa foto: wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului