Lalelele se numara printre primele flori care ne anunta ca primavara este aproape si la fiecare sfarsit de iarna este o bucurie sa ne umplem vazele cu aceste minunate flori, care sunt capabile sa ne inveseleasca si sa ne aminteasca de faptul ca frigul ar cam trebui sa ne paraseasca. Crezi ca stii totul despre lalele? Suntem siguri ca inca au mai ramas cateva curiozitati pe care nu le-ai aflat despre ele.

1. Au generat o criza economica fara precedent

Astazi, gasesti lalele peste tot, din piete, pana in marile hipermarketuri, insa acum cateva secole, aceste minunate flori erau un simbol al statutului social si o pretioasa moneda de schimb. In anul 1635, olandezii au inceput sa descopere frumustetea lalelelor, dar si puterea lor economica, astfel ca multi intre ei s-au implicat in comertul cu bulbi.

Cu o cerere atat de mare, nu este de mirare ca pretul bulbilor a crescut vertiginos, iar investitiile erau din ce in ce mai mari. Un singur bulb de lalea ajunsese sa valoreze cat doua holde de grau, doua de holde de ovaz, patru boi masivi, 8 porci grasi, 12 oi mari sau 12 butoaie cu vin.

Fenomenul a fost denumit "tulipomania", insa nebunia creata in jurul lalelelor avea sa se incheie in 1637, cand afacerea s-a prabusit, iar preturile au scazut darmatic, ducand la aparitia unei crize economice fara precedent.

Surse foto: kvisionphotography.wordpress.com, wallpapers.net, b4tea.com, asweetspoonful.com, envygfx.com

  •   2014-02-06
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Galan

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii