Plante de gradina

#specii ghiocei #Galanthus #ghiocei

Ghioceii, de la otrava la tratament pentru Azheimer

Stiai ca, desi la o prima vedere par identici, in realitate, in lume exista peste 100 de soiuri de ghiocei? Sau ca firavii ghiocei pot preveni si chiar trata maladia Alzheimer?

1. Cele mai frumoase specii de ghiocei

Sursa foto: hlplantcentre.co.uk

Speciile de ghiocei pe care s-ar putea sa-i confunzi sunt ghiocelul comun - cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus, si lusca (Leucojum vernum) si ghiocelul bogat (Leucojum aestivum). Acestea din urma sunt mult mai mari si au sase petale. In plus infloresc de la finele lui martie incolo.

Sursa foto: treknature.com

Sursa foto: johnscheepers.com

Specii deosebite sunt Galanthus nivalis Pagoda, care are petalele usor rasucite spre exterior, si Galanthus nivalis Virescens, care are petalele „decorate” cu dungi verzi.

Sursa foto: srgc.net

Sursa foto: srgc.net

Varietati rare de ghiocei sunt Galanthus S. Arnott, care are florile de doua ori mai mari decat cele ale ghioceilor obisnuiti, dar si soiul Galanthus reginae-olgae, care infloreste toamna.

Sursa foto: crocus.co.uk

Sursa foto: fioridisicilia.altervista.org

2. Bulbii ghioceilor sunt otravitori

Bulbii ghioceilor sunt otravitori, de aceea trebuie sa-i manevrezi cu grija si sa-ti feresti copiii si animalele de companie de contactul cu acestia! Alacaloizii actioneaza asupra sistemului digestiv si centrilor nervosi, provocand tulburari digestive si chiar paralizie.

3. Ce proprietati terapeutice au ghioceii 

Una din substantele pe care acestia o contin, respectiv galantamina pare sa fie una din caile naturale prin care poate fi prevenita si chiar tratata teribila maladie Alzheimer si dementa senila.
 

4. Simboluri

In cele mai multe zone, ghioceii simbolizeaza speranta, prietenia, inocenta, puritatea, alinarea si smerenia. In Marea Britanie insa, ghiocelul este asociat cu moartea, din cauza unei legende care spune ca o tanara si-a gasit iubitul mort, iar langa el era asezat un ghiocel.

5. Cel mai scump ghiocel din lume

Compania Thompson & Morgan din Ipswich a cumparat in 2012 cu nu mai putin de 725 de lire sterline (circa 870 de euro) un bulb de ghiocel Galanthus woronowii „Elizabeth Harrison”. „Este o varietate rara, cu ovar auriu si petalele insemnate cu galben", a arata compania intr-un comunicat.

Sursa foto: telegraph.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare