Nu ma uita este, probabil, cea mai cunoscuta floare in intreaga lume, concurand cu trandafirul in notorietate. Legenda impresionanta a acestei flori, dar si rezistenta ei deosebita o recomanda pentru toate gradinile. Iata cat de usor este sa ingrijesti floarea de Nu-ma-uita .

 

1 Generalitati

 

Nu-ma-uita se dezvolta ca o planta perena. Ea nu ramane inflorita tot timpul anului; in timpul primaverii si verii aceasta infloreste, oferindu-ne binecunoscutele flori albastre. Speciile adulte sunt medii ca marime si ajung la 20 cm inaltime.

 

2 Conditii de mediu

 

Plantele Nu-ma-uita pot fi cultivate in gradina de-a lungul intregului an. Floarea suporta temperaturile reci, chiar cu valori minime, foarte aspre. De obicei, in timpul celei mai reci perioade a anului, partea de sus a acestor plante se usuca si va incepe sa se dezvolte din nou in primavara urmatore. Este indicata pozitionarea intr-un loc partial umbrit, dar unde sa poata primi raze solare indirecte in timpul zilei. Aceste plante perene trebuie crescute intr-un substrat foarte bine drenat.

 

3 Frecventa udarilor

 

In general, in timpul perioadei de repaus (sfarsitul toamnei, inceputul primaverii) nu este necesara udarea cu apa a plantelor perene, care in multe cazuri isi pierd partea superioara (adica florile). In aceste cazuri udarea se face numai din cand in cand prin umezirea solului in profunzime folosind 2-3 pahare de apa la fiecare 1-2 saptamani.

 

4 Fertilizare

 

In primavara trebuie sa ne amintim de fertilizarea plantelor perene, folosind ingrasamant granulat cu eliberare lenta la fiecare 3-4 luni. De asemenea, poti folosi un ingrasamant lichid pentru plante care se amesteca cu apa de udat sau de irigare la fiecare 20-25 de zile.

 

5 Tratamente

 

Ploile de primavara si variantiile de temperatura intre zi si noapte pot favoriza dezvoltarea unor ciuperci. Se recomanda ca florile sa fie tratate preventiv cu un fungicid sistemic, aplicat inainte ca germenii sa cresca excesiv. La sfarsitul iernii este indicata si folosirea unui insecticid cu spectru larg pentru a preveni atacul altor germeni de plante. Aceste tratamente trebuie facute atunci cand gradina nu infloreste.


Sursa foto : www.flickr.com

  •   2010-04-26
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Dihel

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii