Plante de gradina

#seminte #plante gradina # germinare seminte #probleme germinare

5 motive pentru care semintele nu germineaza pentru a da nastere rasadurilor

Pentru multi gradinari, luna decembrie reprezinta perioada perfecta pentru infiintarea rasadurilor, care vor ajunge in solul din gradina la inceputul primaverii viitoare. Daca obisnuiesti sa pastrezi seminte de la culturile din alti ani sau cumperi seminte noi, insa rasadurile tale se incapataneaza sa nu se formeze, inseamna ca ceva este in neregula. Sunt multe motive pentru care semintele nu germineaza, dar cele pe care ti le prezentam sunt cele mai comune dintre ele.

1. Semintele sunt prea vechi

Unul dintre criteriile de baza in obtinerea unor rasaduri sanatoase si viguroase este reprezentat de varsta semintelor. In pricipiu, cele mai multe seminte sunt viabile ani la randul, daca ai grija sa le depozitezi in conditii optime. Altfel, ele nu mai germineaza si devin inutile. Asadar, alege sa cultivi doar seminte sanatoase si "in termen".

2. Introduci semintele prea adanc in sol

Cand pregatesti rasadurile, semintele trebuie acoperite cu un strat subtire de sol afanat. In cazul in care le introduci prea adanc in pamant sau le acoperi cu prea mult pamant, este posibil ca ele sa nu aiba forta necesara pentru a razbate la suprafata, iar in final mor. Intotdeauna verifica specificatiile de pe ambalaj, pentru a fi sigur ca semintele vor da nastere unor rasaduri viguroase.

3. Alegi solul nepotrivit

Solul poate fi un alt motiv pentru care semintele tale nu germineaza. De exemplu, daca este argilos, greoi, va impiedica semintele sa se dezvolte in plante noi. De aceea, este recomandat sa alegi un sol usor, fertil, imbogatit cu humus, care se aeriseste optim si permite semintelor sa respire.

4. Temperatura din sol este prea mare sau prea mica

Pentru a putea germina, cele mai multe seminte au nevoie de o tempratura constanta situata intre 21 si 24 de grade Celsius in sol. In cazul in care temperatura este mai mica sau mai mare, semintele vor germina greu sau nu vor germina deloc. Poti folosi un termometru pentru a afla care este temperatura din interiorul solului.

5. Uzi prea mult sau prea putin solul

Semintele au nevoie de un sol umed in permanenta pentru a putea absorbi substantele nutritive si pentru a se dezvolta. In schimb, nu le prieste nici solul imbacsit de apa, nici solul uscat. Este bine sa uzi semintele din rasadinite de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Incearca sa folosesti apa la temperatura camerei si nu apa rece, intrucat aceasta din urma va scadea temperatura din sol.

Sursa foto: bigcitygardens.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare