Plante de gradina

#levantica #salvie #coada soricelului #plante rezistente

5 plante decorative foarte rezistente la seceta

De multe ori, cele mai atragatoare plante sunt si cele mai pretentioase, dar un gradinar priceput stie sa imbine esteticul cu nevoile de ingrijire. Daca vrei sa ai o gradina frumoasa, ce nu necesita prea mult efort vara, indiferent de canicula si seceta, poti alege plante care rezista in conditii mai dificile, dar ofera flori colorate cu o aroma placuta. Iata 5 plante decorative foarte rezistente la seceta, pe care le poti planta cu usurinta in gradina ta.


Levantica


In afara de culoarea frumoasa si mirosul placut, levantica este o planta cu efect benefic impotriva unor daunatori ce ataca alte plante in gradina ta. O planta de levantica creste pana la o inaltime intre 30 si 90 cm, iar o tufa poate avea o latime similara.

Exista numeroase varietati de levantica, de la culoarea clasica pana la un violet inchis si chiar alb. Levantica prefera un sol cu drenaj bun si rezista la lumina puternica a soarelui de vara si la seceta fara pic de umbra. Infloreste de la inceputul pana la mijlocul verii.


Coada soricelului


Cu varietati rosi, albe si roz, care pot inflori primavara sau vara, coada soricelului este recunoscuta insa cel mai usor dupa florile galbene ce-si fac aparitia in anotimpul cel mai cald. In functie de varietate, coada soricelului poate creste pana la o inaltime de peste 1 m, in tufe cu latime de pana la 90 cm.

In cele mai multe gradini nu are nevoie de nicio ingrijire, iar indepartarea primelor flori uscate face planta sa infloreasca si a doua oara intr-un an, iar frunzele sale ofera un aspect de gradina salbatica.


Salvia ruseasca (Perovskia atriplicifolia)


Planta decorativa asemanatoare cu levantica, salvia ruseasca este disponibila in varietati albastre si violet si poate creste pana la o inaltime de 1,5 m in tufe cu latime de pana la 90 cm.

Prefera solul cu drenaj bun si rezista excelent la seceta, dar trebuie plantata in zonele din gradina unde se va bucura de lumina soarelui toata ziua, deoarece umbra nu o avantajeaza. Salvia ruseasca ramane in floare timp de mai multe saptamani, in a doua jumatate a verii.


Urechi de iepure (Stachys byzantina)


Alegere excelenta pentru zonele din gradina cu pamant sarac, in conditii de seceta si canicula, urechi de iepure creste pana la o inaltime de 90 cm, iar latimea tufelor poate depasi 1 m.

Planta decorativa perena, Stachys byzantina se poate inmulti agresiv, ca o buruiana in zonele cu pamant bogat in nutrienti. Daca vara este umeda, planta creste bine si la umbra, iar varietatile sale pot produce flori alte, roz, rosii, purpurii si pot avea frunze gri sau argintii.


Iarba grasa (Sedum)


Numeroasele varietati de iarba grasa au doua lucruri in comun: necesita ingrijiri minime si arata bine de primavara pana toamna. Plantele ating de obicei o inaltime pe pana la 60 cm si nu se intind pe orizontala mai mult de 30 cm.

In functie de varietate, florile pot fi galbene, portocalii, albe, rosii si roz, iar iarba grasa infloreste de obicei incepand cu mijlocul verii. In afara de rezistenta la seceta si faptul ca pot fi plantate si in soare si in zone cu umbra partiala, aceste plante decorative atrag in gradina ta fluturi si albine.





Sursa foto: Simply-green.eu, Telegraph.co.uk, Pryztok.com, About.com, Wildgingerfarm.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului