Plante de gradina

#arbusti #gard viu #plante de gradina #plantare gard viu

6 pasi de urmat pentru plantarea gardului viu in gradina ta

Toamna se apropie cu pasi repezi si este sezonul ideal pentru plantarea gardului viu in gradina. Plantarea gardului viu trebuie facuta inainte ca pamantul sa se umezeasca excesiv, iar pregatirea terenului pe care vei aseza tufele de gard viu trebuie inceputa din timp. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi:

1. Delimiteaza terenul

Traseaza zona pe care vrei sa amplasezi gardul viu din gradina. Curata bine buruienile si plante perene, smulgandu-le din radacina. Nu strica sa sapi terenul pe o latime de 80-90 de centimetri. Aceste lucrari trebuie sa le faci cu o luna si jumatate inaintea plantarii efective.

2. Aplica ingrasamant

Aplica ingrasamant natural pe zona trasata pentru a asigura nutrientii necesari gardului viu. Amesteca ingrasamantul cu pamantul proaspat sapat, folosind o furca de gradina.

3. Sapa santul

Un sant va trebui sapat doar daca tufele sau arbustii folositi la gardul viu nu vin direct in ghivece. In acest caz, poti planta si sapand gropi individuale. Pentru puietii care vin fara ghiveci va trebui sa sapi un sant de aproximativ 40 de centimetri. Asigura-te ca tii linia dreapta folosind o sfoara pentru marcaj. Dupa ce ai sapat santul, pune pe fundul acestuia un strat de sol afanat.

4. Planteaza puietii

Adancimea de plantare a puietilor de gard viu trebuie facuta in functie de urmele de pe tulpina lor in caz de transplant din ghiveci sau pana la prima ramura, in cazul puietilor achizitionati fara ghiveci. Daca santulestee prea adancĀ  mai poti adauga inca un strat de pamant amestecat cu compost.

5. Rearanjeaza zona

Acopera santul dupa plantarea puietilor, dar nu lasa pamantul sa faca denivelari. Preseaza pamantul cat mai bine pentru a-l aduce la nivelul solului din jur. Stropeste apoi cat mai bine solul pentru a permite acestuia sa se taseze si plantelor sa prinda radacini cat mai repede.

6. Adauga un strat protector

Dupa ce gardul viu din gradina ta este asezat in pozitia dorita, poti adauga un strat protector de aschii de lemn si gunoi de grajd in jurul tulpinilor. Le va feri de inghet pe timp de iarna si va preveni invazia buruienilor primavara viitoare!

Sursa foto: henhurstblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare