Plante de gradina

#plante #canicula #gradina #plante aromatice #plante medicinale

7 plante de gradina rezistente la canicula

Daca ai o gradina cu sol sarac si uscat, orientata spre soare, este indicat sa optezi pentru plante decorative care se dezvolta bine in astfel de conditii. Avand in vedere ca temperaturile din trimpul verii au crescut de la an la an, este bine sa alegi pentru gradina ta plante care suporta bine caldura si aerul fierbinte. Exista numeroase plante care, pe langa faptul ca au flori spectaculoase, sunt rezistente pe timp de canicula. Iata cateva dintre ele:


1 Lavanda sau Levantica


Lavanda
este cunoscuta mai ales pentru parfumul ei dar si proprietatile relaxante si antiseptice . Nu este o planta pretentioasa, adora soarele si prefera solul uscat, sarac, chiar arid, fapt care o face rezistenta la temperaturile extreme de vara.

Florile lavandei, bleu, mov, violet sau albe iti vor infrumuseta gradina in lunile toride de vara. In functie de specia de lavanda, exista un decalaj al infloririi. Astfel, unele tipuri de labanda infloresc in mai, altele in iunie-iulie. De regula, perioada de inflorire tine pana la sfarsitul lui august.


2 Lychnis coronaria sau Barba-imparatului


Lychnis coronaria
sau Barba-imparatului este originara din America Latina si de Sud si este o planta perena dar la noi este tratata drept anuala pentru ca nu supravietuieste iarna in gradina. Prefera locurile calduroase si se dezvolta bine la soare.

sursa foto: www.courses.edu

Poate fi plantata in soluri sarace sau soluri obisnuite de gradina si are o nevoie medie de apa. In plus, suporta aerul fierbinte atunci cand este canicula. Barba-imparatului infloreste la mijlocul verii iar florile sale se deschid in jurul orei 4 dupa-amiaza, de aceea se mai cunoaste si sub denumirea de “Ora 4”.


3 Sedum telephium sau Norocel


Norocelul sau Barba-lupului este o planta rezistenta la seceta si poate sa ramana verde mult timp, chiar si in conditii de temperature extrema. Datorita acestei proprietati este denumita popular si “Verzisoara”.

Chiar daca este cunoscuta mai mult ca planta medicinala , Norocelul poate fi folosit si ca planta decorativa. Are flori marunte de culoare galbena, roz sau rosie care infloresc incepand cu luna iulie pana la inceputul lui septembrie.


4 Penstemon


Aceasta planta, cu flori colorate in alb, roz, rosu, albastru sau violet, asemanatoare unor clopotei este foarte apreciata pentru aspectul ei.

Exista zeci de specii de Penstemon, printre cele mai cunoscute fiind Penstemon barbatus, Penstemon digitalis si Penstemon cyananthus.

Sursa foto: www.redwoodbarn.com

Se dezvolta foarte bine atunci cand este crescuta in lumina soarelui, ba chiar are nevoie ca razele soarelui sa-i bata direct pe flori, pentru ca acestea sa capete o coloristica interesanta. Nu suporta umezeala si udarea in exces, preferand solul uscat sau semi-umed.


5 Achillea sau Coada-soricelului


Si aceasta planta este cunoscuta mai mult pentru proprietatile medicinale insa ea poate fi folosita si pentru decorarea gradinii . De regula, Coada-soricelului creste spontan in toate regiunile temperate. Exista mai multe specii. Unele sunt pitice, de 20-25 cm, altele ajung pana la 80 cm, unele sunt firave, altele mai robuste, cu frunze cu perisori sau fara.

Sursa foto: www.mooseyscountrygarden.com


Au flori albe, galbene, roz sau rosii si sunt formate din inflorescente mici. Coada soricelului este rezistenta la canicula si se dezvolta bine in locuri insorite si uscate, ferite de umiditate.


6 Pennisetum


Pennsisetum este folosita ca „iarba de decor”. Exista mai multe specii, cea mai cunoscuta fiind Pennisetum orientale. Aceasta planta se dezvolta numai in zone calduroase, adora soarele si pamantul uscat, fiind rezistenta la canicula.

Pennisetum atinge pana la 40 cm inaltime, florile, de culoare alba, lila sau roz avand circa 10 cm. Acestea stau aplecate, motiv pentru care planta a fost asemanata cu o fantana arteziana . Infloreste in luna iunie, inca din primul an in care a fost plantata.

www. villagewalkbonita.com


7 Salvia


Salviile nu necesita udarea prea frecventa, suportand fara probleme scurte perioade de seceta.

In general, salviile constituie tufisuri dense foarte ramificate. Majoritatea speciilor de salvie sunt aromatice insa ele sunt cultivate in gradini si pentru aspectul ornamental, datorita florilor spectaculoase de culoare roz, rosu sau violet.

De asemenea, aceasta planta este cunoscuta pentru proprietatile sale curative. In Antichitate, Salvia era considerata o planta sacra, adusa pe pamant chiar de zei.

Sursa foto : www.floridafriendlyplants.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului