Plante de gradina

#flori #flori de gradina #plante perene #Aquilegia

Aquilegia

Aquilegia este un gen care include crica 60-70 de specii de plante perene. Specifice emisferei nordice, plantele genului Aquilegia sunt renumite pentru florile deosebite, sub forma de clopotei.


Descriere


Una dintre cele mai raspandite specii de Aquilegia este Aquilegia vulgaris. In tara noastra, planta este cunoscuta si sub denumirea de caldarusa. Planta perena, erbacee, caldarusa atinge inaltimi cuprinse intre circa 40 si 90 cm. Are frunze trilobate, in nuante de verde pana la gri si flori dispuse pe hampe cu o lungime de 20-80 cm. Floarea de Aquilegia vulgaris este compusa din 5 petale si 5 sepale si are o dimensiune de aproximativ 4 cm. Caldarusa are flori cu un colorit variat, de la alb la albastru, roz, mov sau galben.


Cultivare si ingrijire


Aquilegia vulgaris este usor de cultivat, prin urmare se preteaza atat plantarii in ghivece , cat si in gradina, nefiind pretentioasa. Planta specifica zonelor muntoase, caldarusa se dezvolta armonios pe suprafete partial luminate. Evita sa o plasezi in bataia soarelui de dupa-amiaza, care risca sa ii creeze probleme. Ideala este amplasarea caldarusei intr-o zona bine luminata dimineata, dar partial umbrita in cea de-a doua parte a zilei, de preferat in apropierea unui copac.

Caldarusa prefera solul argilo-nisipos, umed, bogat in humus, cu un pH neutru. Cu toate acestea, planta se va descurca si in pamant calcaros. Aquilegia vulgaris are nevoie de umiditate moderata, fiind sensibila la umiditatea in exces.

Pe timp de iarna, planta intra in perioada de repaus , moment in care este necesar sa tai florile uscate. Tot acum, caldarusa nu mai trebuie udata decat o data pe saptamana. In restul anului, este necesara taierea hampelor si inlaturarea periodica a frunzelor si/sau a florilor vestejite.


Inmultire


Caldarusa se poate inmulti prin seminte si prin divizarea tufei. Daca preferi prima varianta, semnatul in gradina se realizeaza primavara (martie-aprilie), in timp ce plasarea semintelor in ghivece se poate face incepand cu luna ianuarie (pana in aprilie). Germinarea dureaza intre 30 si 50 de zile.

Cat despre despartirea tufelor, procedura se realizeaza toamna si iarna, pe durata perioadei de repaus a Aquilegiei, in lunile septembrie-octombrie sau februarie-martie. Prin divizarea tufei, noua planta Aquilegia va pastra caracteristicile caldarusei-mama.


Boli si daunatori


Desi nu este sensibila, nici nu prezinta multi dusmani, caldarusa poate fi atacata de afide, de o ciuperca din genul Oidium si de limacsi . Afidele pot fi indepartate cu usurinta cu jeturi de apa cu sapun sau cu insecticid. Ciuperca Oidium se poate combate cu sulf solubil, iar limacsii pot fi tinuti la distanta cu o solutie de apa cu otet sau cu cafea, printre altele.


Specii de Aquilegia


Cateva dintre speciile superbe de Aquilegia sunt:

 

  • Aquilegia caerulea, cu frunze lungi, albe, acoperite de un puf de culoare albastra;
  • Aquilegia sibirica, originara din Siberia , cu flori albastre si frunzis sarac;
  • Aquilegia canadensis, cu flori galbene si puf purpuriu.


Sursa foto: about-garden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului