Plante de gradina

#boli si daunatori #inmultire #cultivare #bergenia #descriere

Bergenia

Bergenia este un gen ce cuprinde zece specii de plante, din familia Saxifragaceae, native din Asia Centrala, din Afganistan pana in China si zona muntilor Himalaya. Cea mai raspandita varianta este Bergenia cordifolia, o indragita floare de iarna.


Descriere


Bergenia este o planta perena, erbacee, cu frunze verzi, coriacee, lucioase, ce capata nuante rosiatice sau aramii in timpul sezonului rece. Fruzele au o lungime cuprinsa intre 6 si 35 cm, cu o latime de 4-15 cm. Are tulpini subterane sub forma de rizomi si flori rozalii sau chiar albe. Acestea sunt dispuse intr-o panicula scutiforma. Perioada de inflorire variaza, in functie de clima, de la luna februarie la mai.

Bergenia este inrudita cu Mukdenia, Oresitrophe Astilboides si Rodgersia.

Bergenia poate fi folosita ca planta de gradina sau terasa, putand forma borduri sau covoare (desi se inmulteste relativ incet).


Cultivare

 

Bergenia se simte excelent in aproape orice tip de sol, amplasata fiind in lumina puternica sau partiala, desi prefera penumbra in cazul in care este plantata in regiuni fierbinti. De asemenea, tolereaza o cantitate foarte variabila de umiditate, crescand incet in zonele aride si foarte rapid pe suprafetele constant umede, cum sunt cele din apropierea apelor.

Pentru a evita problemele, planteaza bergeniile la o distanta de circa 30 - 40 cm. Spre finele primaverii, se recomanda aplicarea unui ingrasamant organic si curatarea partilor uscate ale plantei. Ingrasamantul trebuie administrat si toamna. Intrucat este o planta rezistenta, de exterior, bergenia nu va avea nevoie de protectie si ingrijiri speciale in timpul sezonului rece.

Bergenia rezista la temperaturi extreme, cuprinse intre circa -35 grade Celsius si 46 grade Celsius.


Inmultire

 

Bergenia se poate inmulti prin divizarea tufelor - in cazul unei dezvoltari excesive, dupa circa 3 sau 4 ani -, prin butasi " title=" butasi " title="Butasi">Butasi ">butasi de rizomi sau butasi de radacini ori prin seminte. Divizarea tufei de bergenie poate fi realizata in lunile de toamna (septembrie, octombrie), iar noile tufe ar trebui sa fie plasate in ghivece, urmand sa fie mutate in sol la venirea primaverii. Inmultirea prin seminte se realizeaza in lunile mai-iunie.


Boli si daunatori


Bergenia este o planta robusta care, in general, nu este afectat de boli sau de daunatori. Cu toate acestea, gandacul negru al viei (Otiorhynchus sulcatus) ii poate crea neplaceri, intrucat se infrupta din marginile frunzelor, fapt care poate crea un efect estetic neplacut.


Utilizari

 

Bergenina si derivatul sau, neobergenina, sunt compusi chimici si medicamente folosite in medicina ayurvedica. Acestea pot fi izolate din speciile Bergenia ciliata si Bergenia ligulata, dar si din rizomii de Bergenia stracheyi. Substantele au un efect puternic imunomodulator.


Specii de Bergenia

  • Bergenia ciliata
  • Bergenia cordifolia
  • Bergenia crassifolia
  • Bergenia emeiensis
  • Bergenia lingulata
  • Bergenia pacumbis
  • Bergenia purpurascens
  • Bergenia scopulosa
  • Bergenia stracheyi
  • Bergenia tianquanensis


Sursa foto: overthegardengate.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului