Plante de gradina

#primavara #flori #branduse

Branduse

Brandusele sunt o specie de flori perene care incanta prin gingasia si frumusetea lor. Acestea sunt flori de primavara care pot fi cultivate atat in gradina, cat si intr-un ghiveci pentru a fi tinute in casa. Brandusele se gasesc intr-o gama larga de culori si nu au pretentii mari in ceea ce priveste ingrijirea.


Cultivare


In primul rand, este foarte important sa stii ca brandusele au nevoie de expunere totala la soare pentru a se dezvolta intr-un mod armonios. De asemenea, inainte de plantare , ar fi bine sa realizezi un amestec din pamant fertil, nisip si frunze putrezite si sa imprastii rezultatul peste solul in care urmeaza sa fie florile.


Pentru a te bucura de branduse, trebuie sa plantezi bulbii la aproximativ 5 – 7 centimetri in sol la sfarsitul lunii septembrie pentru a rasari primavara. De asemenea, daca vrei sa te bucuri si toamna de branduse, poti planta bulbii la inceputul lunii august. 


Dupa plantare, se aseaza peste sol un strat de doi centimetri de compost organic pentru a spori fertilitea solului, dar si pentru a proteja bulbii de temperaturile scazute.


Udare


Dupa plantare, bulbii de branduse se uda o data pe saptamana, iar cand vremea se raceste din ce in ce mai mult, udarile vor trebui reduse considerabil. In timpul iernii, brandusele nu au nevoie de apa pentru ca altfel ele pot ingheta si chiar putrezi. Nu uita ca vrema rece mentine umezeala, iar in plus, de cele mai multe ori,  zapada le satisface aceasta necesitate.


Fertilizare


O data pe an, dupa ce florile se usuca in totalitate, bulbilor li se aplica un fertilizator special care sa ii ajute sa reziste pana in anul urmator si sa infloreasca din nou in primavara. In afara de acest tratament, brandusele nu au nevoie de produse fertilizatoare pentru a se mentine frumoase si sanatoase.


Lumina si temperatura


Plaseaza brandusele intr-un loc in care se pot bucura de lumina puternica si soara intreaga zi. Daca le vei planta in umbra unui copac, a altora plante sau a unui zid, ele nu vor rasari asa cum iti doresti pentru ca lumina este o cerinta absolut esentiala pentru aceste plante.


Ca si temperatura, este recomandat sa plantezi brandusele afara deoarece ele se dezvolta cel mai bine la frig. Totusi, daca insisti sa le tii in ghiveci, in casa, ar fi bine macar sa le pui intr-o camera mai racoroasa, neaparat la fereastra.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare