Plante de gradina

#curiozitati bujori #curiozitati plante #flori de gradina #plante de gradina #flori # bujori #curiozitati

Bujorii, florile Zeitei Lunii! Ce nu stiai despre aceste flori luxuriante

Bujorii ne incanta privirile cu florile lor luxuriante in fiecare an. In plus, florile de bujori sunt si frumos parfumate, fiind perfecte pentru decorarea caminului sau pentru a fi oferite cadou. In spatele frumusetii lor insa, bujorii ascund secrete pe care putini le stiu. Acestia sunt cunoscuti inca din antichitate pentru proprietatile lor medicale, dar sunt folositi si in gastronomie. Iata 9 curiozitati despre bujori, pe care nu le stii.

1. Denumirea stiintifica al bujorului, Paeonia lactiflora, provine din numele Paeon, o divinitate a vindecarii. Paeon, elev al lui Asclepius, zeul medicinii si al vindecarii, fusese invatat de zeita Leto (mama lui Apollo si zeitate a fertlitatii) cum sa gaseasca pe muntele Olympus (Olimp) o radacina magica care avea darul de a alina durerile femeilor la nastere. Acest lucru a provocat invidia lui Asclepius, si dorinta lui de a-si ucide invatacelul. Pentru a-l salva din mainile lui Asclepius, Zeus l-a transformat pe Paeon intr-o floare de bujor.

2. Bujorul, numit in chinezeste "Sho-yo" ("planta medicinala"), reprezenta familia regala din China si era considerat o floare a prosperitatii si un simbol al frumusetii si bogatiei.

3. Inca din cele mai vechi timpuri bujorii erau utilizati in medicina pentru tratarea durerilor de dinti si de cap, dar si in cazul anchilozarii.

4. Bujorii sunt folositi si in gastronomie, in speicial in prepararea dulcetei de bujor.

5. In folclor se spunea despre bujori ca au fost creati de Zeita Lunii pentru a reflecta pe timpul noptii razele acesteia.

Sursa foto: pixabay.com

6. Despre bujori se mai spune ca ofera protectie impotriva posesiunilor demonice dar si impotriva deochiului. De aceea, aceste flori se planteaza de-a lungul drumului pana la usa de la intrare in casa.

7. In timpuri stravechi se spunea despre semintele de bujor ca daca sunt puse sub perna impiedica aparitia cosmarurilor.

8. Bujorii trebuie tinuti in dormitor de catre cupluri, deoarece sunt plante ce aduc beneficii in plan erotic. Chiar si un tablou cu bujori aduce energie si aprinde flacara iubirii intr-un cuplu.

Sursa foto: proiectt.wordpress.com

9. Bujorul romanesc este o specie unica in Europa. Aceasta creste doar in anumite zone ale Romaniei si este protejata prin lege. Aceasta floare rara a supravietuit erei glaciare si este la fel de veche ca si crocodilii. Floarea de culoare rosie a acestora are mai putine petale spre deosebire de bujorul de gradina, asemanandu-se mai mult cu o lalea.

Sursa foto principala: maxpixel.freegreatpicture.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului