Plante de gradina

#sol #calitatea solului #pamant gradina #sol fertil

Calitatea solului din gradina: ce trebuie sa stii

Succesul gradinii tale are la baza, in primul rand, calitatea solului din perimetrul acesteia. Astfel, pentru ca plantele tale sa se dezvolte armonios, este necesar sa te asiguri ca pamantul beneficiaza de toate ingredientele utile cultivarii lor in conditii optime. Ce ar trebui sa stii despre solul din gradina ta si calitatea acestuia, descopera in continuare!
 

Elementele unui sol de buna calitate


Un sol de buna calitate este evaluat, de regula, tinandu-se cont de doua elemente: fertilitate si textura. Fertilitatea solului se refera la combinatia de substante hranitoare esentiale si un pH care sa permita ca aceste substante sa ajunga la plante. Cat despre textura solului, aceasta caracteristica face referire la dimensiunea particulelor de pamant si gradul lor de coeziune.
 

Substantele nutritive


Exista trei substante nutritive principale de care plantele se folosesc pentru a se dezvolta armonios. Acestea sunt azotul, fosforul si potasiul.
 

  • Azotul (nitrogenul) este responsabil, in mare parte, de dezvoltarea optima a tulpinii si a frunzelor unei plante. Azotul din sol ajunge la plante prin intermediul bacteriilor care ajuta la fixarea sa, prin convertirea in nitrati, o forma a azotului pe care plantele o pot utiliza. Azotul nu ramane in pamant pentru o bucata lunga de timp, este solubil in apa si se elimina destul de rapid din interiorul solului in urma umiditatii ridicate. Cu toate acestea, excesul de azot din sol poate determina dezvoltarea prea abundenta a frunzisului, care o influenteaza negativ pe cea a florilor si a fructelor.
  • Fosforul este un element esential bunei dezvoltari a radacinilor. Bulbii si radacinoasele au mare nevoie de fosfor, printre altele. In plus, acest element contribuie si la dezvoltarea florilor .
  • Potasiul contribuie la sanatatea generala a plantelor. Intocmai ca azotul, si potasiul este solubil in apa, astfel ca solul are nevoie de suplimente de acest tip adaugate periodic.


Pe langa aceste substante nutritive esentiale, exista o serie de elemente secundare ale caror prezenta este, de asemenea, necesara. Printre acestea se numara calciul, magneziul, zincul, molibdenul si altele.
 

pH-ul solului


pH-ul solului se refera la gradul de aciditate sau alcalinitate al pamantului. Scala variaza de la 1.0 la 14.0, neutrul fiind 7.0. Numerele sub valoarea 7.0 indica un sol acid, in timp ce acelea cuprinse intre 7.0 si 14.0 indica un sol alcalin. De ce este pH-ul important? Deoarece substantele nutritive ajung la plante doar atunci cand pH-ul este cuprins intre anumite valori.
 

Textura solului


Textura solului se refera la dimensiunea particulelor de pamant. Solurile nisipoase au particule mari si permit circulatia libera a apei si a aerului. La capatul opus al spectrului se afla solurile argiloase. Particulele de argila sunt atat de mici, incat se lipesc strans unele de altele si permit cu greu patrunderea apei, aerului si rasfirarea radacinilor plantelor.

Solurile ideale sunt usoare si permit o buna circulatie a apei si a aerului, avand o textura de tipul firmiturilor de paine. De regula, solurile de acest tip contin o cantitate ridicata de materie organica.

Sursa foto: instructables.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare