Primele flori au aparut in urma cu 130 de milioane de ani. Charles Darwin descria acest fenomen ca pe un mister pe care oamenii de stiinta trebuie sa-l dezlege. Aproximativ 100 de ani mai tarziu, un studiu realizat la Universitatea din Florida face lumina in cazul aparitiei florilor, oferind informatii in legatura cu modul in care aratau primele flori si cum s-a facut trecerea de la plante fara flori (gimnosperme) la plante cu flori (angiosperme).


Scopul acestei cercetari este de a intelege schimbarile care au dus la aparitia primei flori. Cu cat aceste modificari genetice sunt intelese mai bine, cu atat oamenii de stiinta care se preocupa de medicina ori agricultura pot fi ajutati sa inteleaga mai bine dezvoltarea plantelor si crearea unei culturi rezistente la seceta, precum si cum pot fi acestea folosite pentru a lupta impotriva unor boli, este de parere Pam Soltis, coautor al studiului, noteaza sciencedaily.com.
 

Gimnosperme si angiosperme

Datorita florilor, au aparut peste 400.000 de angiosperme. Inaintea aparitiei florii, plantele dominante erau gimnosperme, aparute in urma cu 360 de milioane de ani. Studiul arata cum primele plante cu flori au evoluat de la gimnosperme si au devenit angiospermele pe care le intalnim in prezent.
 

Analiza structurii genetice a plantelor

Studiul a analizat structura genetica a doua plante cu flori foarte diferite, pentru a observa ce diferente exista in modul de formare a fiecarei flori. Astfel, cercetatorii au analizat structura genetica a Arabidopsis thaliana, o planta cu flori mici, folosita de obicei in cercetarile genetice, si a arborelui avocado Persea americana, care apartine unei familii numite angiosperme de baza.

Ca urmare a cercetarii, s-a aflat ca angiospermele avansate au patru tipuri de organe: carpela (frunza modificata situata in centrul florii, in care se gasesc ovulele), stamina (organ barbatesc de reproducere a florii, care contine polenul), petale (de obicei colorate) si sepale (de obicei verzi). Angiospermele de baza au numai trei organe: capele, sepale si petale.

Cercetatorii nu au putut determina exact din care gimnosperme au aparut plantele cu flori, dar se stie ca au existat anumite schimbari genetice care au dus la modificarea acestora si la aparitia primelor flori.

Sursa foto: veseys.com

  •   2013-06-20
  •  

Articol scris de

Diana Matei

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii