Carciumareasa (Zinnia) este o planta anuala care se gaseste in toate nuantele, mai putin albastru. Creste si se dezvolta foarte repede astfel ca daca o semeni la sfarsitul primaverii pana in toamna te vei bucura de petalele sale multicolore. Poate fi cultivata atat pentru aranjamente in ronduri, rabate de flori colorate cat si pentru taiere.Descriere


Genul cuprinde circa 16 specii, cu soiuri pitice, mijlocii sau inalte. In functie de perioada in care au fost plantate, carciumaresele infloresc din luna iunie pana la sfarsitul toamnei.

Florile sunt in cele mai variate culori – auriu, rosu-inchis, purpuriu, violet, roz sau pot fi chiar bicolore – rosu cu gaben, violet cu alb.

Frunzele dispuse opus sunt intregi, ovate, usor cordate, intreaga planta fiind aspra la pipait.
In functie de specie, tulpina carciumaresei poate fi de 30-40 cm sau poate ajunge pana la 1 m.


Cultivare si ingrijire


Carciumaresele se dezvolta bine in orice sol de gradina din tara noastra. Este de preferat solul cu un PH cuprins intre 5,5 si 8 , spre alcalin, usor nisipos. Se seamana la locul definitiv la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai. Semintele rasar repede, in circa 5-6 zile.

Are nevoie de o cantitate de apa normala ca la orice floare de vara. Astfel, pentru ca Zinnia sa infloreasca abundent e nevoie de udari regulate si de pastrarea solului umed fara exagerari.


Boli si daunatori


Carciumaresele pot fi atacate de fainare daca se acumuleaza umiditatea ridicata si plantele nu sunt aerisite suficient. Pentru remedierea acestei probleme stopeaza udarea pana observi ca solul este uscat si foloseste un fungicid special achizitionat din magazinele de specialitate.
Plantele poate fi atacate si de paduchi de frunze sau de paianjenul rosu. In acest caz este bine sa pulverizezi frunzele cu un insecticid acaricid.


Specii si varietati


Zinnia elegans are flori radiare, mari, cu discul galben. Este o planta anuala, cu tulpina erecta ce poate atinge pana la 1 m inaltime, ideala pentru taiere.

Zinnia augustifolia are flori portocalii, pedunculate. Tulpina este ramificata, paroasa si ajunge pana la 1,40 m inaltime.  

Zinnia linearis este o specie tufoasa, cu tulpini erecte, ramificate, ce ajung pana la 0,35 m inaltime.
Zinnia pumila este ideala pentru balcoane pentru ca are o inflorire abundenta si tije scunde, de pana la 40 cm.

  •   2011-06-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii