Plante de gradina

#crini #plante de gradina #udare #plantare

Ce trebuie sa stii despre plantarea crinilor

Crinii vor aduce frumusete, culoare si un parfum irezistibil gradinii tale, pentru perioade lungi de timp. Daca ii plantezi in locul potrivit si ai grija de ei, crinii sunt plantele ideale pentru o gradina eleganta. Ai grija sa ii plantezi in locuri insorite, cu sol umed.

 

Exista peste 100 de specii de crini in lumea intreaga, intr-o varietate de forme si culori de la alb, pana la rosu pasional. Ceea ce au insa comun este eleganta si parfumul imbabator, care au facut din crin o floarea regala, potrivita atat pentru gradinile elegante si sofisticate, cat si pentru buchetele aniversare sau de nunta.

Crinul se poate planta atat din seminte, cat si din bulbi . Cel mai usor este sa ii plantezi bulbi.

Pentru a planta crini ai nevoie de:

  • bulbi de crin
  • ingrasamant
  • unelte de gradina
  • apa
  • pamant de flori

 

1 Atunci cand cumperi bulbi de crin, ai grija ca acestia sa nu fie moi sau uscati pentru ca nu vor mai inflori.

 

2 Crinul prefera solurile bine afanate si fetilizate, aflate in locuri insorite, insa nu in bataia directa a soarelui.

 

3 Bulbii de crin se planteaza atat toamna, cat si primvara , la o distanta de 30-40 de centimetri intre fiecare bulb. Este indicat ca in spatiul dintre bulbi sa plantezi si alte plante mai micute, pentru a asigura crinilor racoare si umezeala permanenta.

 

4 Bulbii trebuie plantati la o adancime de 20 de centrimetri, iar varful bulbului sa fie la o adancime de cel putin 5 centimetri.

 

5 In periaoda de crestere, bulbii de crin trebuie udati foarte bine. Este indicat sa ii uzi profund o data pe saptamana, iar umezeala sa patrunda 20-30 de centimetri in sol. Daca plantezi bulbii de crin toamna, pe periaoda iernii este indicat sa ii acoperi un stat consistent de pamanat de flori sau mulci.

 

6 Crinii necesita si fertilizari frecvente, in special in perioada de crestere. De asemenea, trebuie pliviti de buruieni de indata ce acestea apar.

 

7 Crinii sunt plante sensibile la boli. Daca bulbii sunt putrezi si miros urat, trebuie sa ii arunci, altfel vor imbolnavi toata cultura de crini. De asemenea, daca cei floriti prezinta pete pe frunze, trebuie sa ii tai si sa ii arunci, altfel risti ca toti crinii tai sa se imbolnaveasca.

 

8 Dupa ce au inflorit, crinii nu necesita ingrijire speciala. Acestia trebuie doar udati si fertilizati in mod regulat. Florile ofilite ale crinilor trebuie indepartate.

 

9 Pentru a avea niste crini vigurosi si frumosi, trebuie sa folosesti bulbi sanatosi, sa pastrezi umed solul in care ii plantezi, sa ii fertilizezi in mod frecvent.

Crinii inverzesc la inceputul primaverii, uneori chiar inainte de ultimul inghet. Nu trebuie sa iti faci griji pentru vremea capricioasa, crinul fiind o planta rezistenta la frig. Vor inflori de primvara pana la sfarsitul toamnei.
 

Sursa foto : www.free-slideshow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului