Plante de gradina

#taieturi #flori #plante de gradina #flori gradina #flori uscate

Ce trebuie sa stii despre taierea florilor uscate

Taierea florilor uscate se face in mai multe perioade ale anului, fie pentru a incuraja planta sa produca flori noi, fie pentru a o pregati pentru hibernare. Afla ce trebuie sa stii despre taierea florilor uscate.


Taierea florilor uscate pentru inflorire continua


Pentru ca o gradina sa arate atractiv pe toata durata anului, trebuie sa existe plante reprezentative pentru fiecare sezon in ceea ce priveste inflorescentele.

Daca indepartezi florile uscate, plantele vor fi incurajate sa produca flori noi in detrimentul producerii semintelor. De exemplu, pentru a avea flori toata vara si pana tarziu in toamna, este necesar sa elimini florile uscate ale plantelor anuale si a unora dintre cele perene. Plante precum nemtisorul si muscatele vor inflori in mod repetat prin acest procedeu.

Plantele anuale carora nu li se indeparteaza florile ofilite priveaza gradina de culori la sfarsit de vara si inceput de toamna.


Cum tai florile uscate


In cazul plantelor moi, ca de exemplu Tagetes patula, florile ofilite pot fi rupte cu mana. Prinde floarea intre degetul mare si degetul aratator si rupe-o de pe tulpina.

In cazul unor flori mai dure, cum sunt, de exemplu, trandafirii, florile se indeparteaza cu foarfece de gradina. Pentru a proteja sanatatea plantelor, foloseste intotdeauna unelte de gradina curate pentru taiere.


Cand sa tai florile uscate


Momentul potrivit pentru indepartarea florilor uscate difera de la o planta la alta. In cazul crinilor, se indeparteaza numai floarea, lasand tulpina sa se usuce si sa moara in mod natural. In cazul cafelutelor (Lupinus perennis), taierea se face cand ultimele flori de pe spic s-au uscat si semintele au inceput sa se formeze la baza. Apoi, tulpina se curata pana deasupra frunzelor.

Asteapta pana in momentul in care floarea paleste, pentru a conserva energia plantei si pentru a preveni coacerea semintelor. Vara si la inceput de toamna, indeparteaza florile ofilite pentru ca altele sa poata creste. In cazul plantelor ramificate cu mai multe flori, indeparteaza-le pe cele ofilite, pastrand bobocii si florile proaspete.

La sfarsit de toamna, taie ultimele flori ale plantei pentru a o pregati de hibernare. Daca nu vrei ca semintele sa apuce sa se scuture, nu lasa floarea ofilita mult timp inainte de taiere. Tot toamna se taie florile plantelor cu bulbi si se extrag apoi din sol bulbii pentru a-i depozita pana anul urmator. Crizantemele uscate se taie inainte de primul inghet.

Sursa foto: gardenersworld.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare