Plante de gradina

#planta # planta cu flori

Ciclul de viata al unei plante cu flori: tu ii cunosti etapele?

Iti plac plantele cu flori, le ingrijesti cu simtul responsabilitatii, insa le cunosti cu adevarat ciclul de viata? Asa cum cresterea unui copil implica monitorizarea caracteristicilor fiecarei etape de dezvoltare in raport cu varsta, cresterea unei plante cu succes presupune si ea cunostinte de baza despre inflorescentele sale.

Plantele cu flori sunt de foarte multe feluri, culori si parfumuri, insa structura lor anatomica ramane aceeasi. Radacinile cresc adanc in pamant si au rolul de a absorbi apa si mineralele din sol, tulpina ramane la suprafata si ofera suport, respectiv o cale de transport a nutrientilor de la radacina catre celelalte parti ale plantei, iar frunzele joaca un rol esential in fotosinteza. Florile sunt necesare pentru reproducere si confera un aspect atractiv plantei.

Mai jos ai descris, pe etape, intregul ciclu de viata al unei plante cu flori, care sa te ajute sa intelegi mai bine necesitatile plantelor pe care le ingrijesti acasa.

1. La inceput, o samanta in stare latenta spera sa fie introdusa in pamant, unde sa aiba parte de apa, oxigen si caldura pentru a se dezvolta intr-o planta cu inflorescente. Daca ajunge sa beneficieze de conditiile favorizante, ciclul ei de viata incepe.

2. Cand samanta primeste apa, caldura si oxigen, trece printr-un proces numit germinatie, in care apar cateva fire de radacina si incepe sa creasca o tulpina de la suprafata solului in sus, catre sursa principala de lumina.

3. Tulpina creste in dimensiune, ca pana la urma sa inmugureasca si sa dea nastere foliajului si florilor.

4. Florile mature contin parti de reproducere, care permit polenizarea, deci inmultirea plantei. De regula, vantul si insectele sunt principalii polenizatori.

5. Urmatorul pas este fertilizarea: dupa ce aterizeaza pe o tulpina, granulele de polen germineaza si dezvolta un tub de polen, care ajunge in ovarele florilor si penetreaza ovulul, similar spermatozoizilor umani.

6. Dupa ce se dezvolta zigotul, el se transforma intr-un embrion inconjurat de un tesut protector. In timpul acestui proces, ovulul creste in dimensiune si se transforma intr-o samanta matura.

7. Ovarul copt florii este fructul, care poate fi uscat sau carnos. Cand fructul moare, el se deschide si elibereaza seminte, dispersate apoi de polenizatori.

8. Semintele fertilizate ajung din nou sa astepte conditii propice de viata, pentru a germina si a da nastere unei noi plante superbe cu flori!

Sursa foto principala: 1ms.net

  •   2013-09-20
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.