Cresterea plantelor de gradina in ghivece de apartament este posibila atunci cand se urmeaza anumite etape, pentru a asigura sanatatea si dezvoltarea plantei in conditii optime.

Iata ce este de facut pentru a obtine butasi de la plantele de gradina si a creste din ei plante de apartament:


1 Alegerea plantei

Camellia este o planta de gradina care poate fi crescuta in ghiveci, in interior. Butasii de Camellia se obtin vara tarziu. In iarna, in decembrie - ianuarie, planta este deja bine fixata in noul ei recipient. Este important ca planta aleasa din gradina pentru butasi sa fie una sanatoasa, cu multe crengi. In acest fel, prin indepartarea unei bucati, planta-mama nu va avea de suferit.


2 Obtinerea butasilor

Pentru a obtine butasi de la o planta de gradina, acestia se taie cu radacina si frunze. Butasii trebuie sa fie verzi, fara zone lemnoase, acestea din urma prinzand radacina mai greu. Pentru taierea butasilor, se foloseste o unealta de gradina care a fost sterilizata inainte. Butasii nu trebuie neaparat sa fie lungi. Frunzele de jos se inlatura, iar radacina se pune intr-un hormon de inradacinare.


3 Plantarea in ghiveci

Planta de gradina se pune intr-un ghiveci de apartament care a fost ales special pentru aceasta. Pentru butasii de plante de gradina, ghiveciul nu trebuie sa aiba un diametru mai mare de 10 cm. Ghiveciul se umple 4 parti cu nisip si o parte cu amestec pentru ghiveci.

Ghiveciul se poate acoperi cu o folie de plastic, pentru a retine umiditatea si caldura, lasand loc si pentru oxigenare. Ghiveciul cu butasul plantat se asaza intr-un loc luminos. Cand planta incepe sa creasca, plasticul se inlatura.


4 Replantarea dupa 6 luni

Dupa o perioada de 6 luni de la plantarea butasilor in ghivece, radacina acestora este vizibil marita, iar planta are nevoie de un nou ghiveci. Transplantarea se face intr-un ghiveci ales in functie de dimensiunea radaciii.


5 Ingrijirea plantei dupa 1 an

La 12 luni de la plantarea in primul ghiveci, planta are o tulpina suficient de dezvoltata incat sa necesite sustinere pentru cresterea pe verticala. Un bat de bambus este alegerea potrivita in acest sens.

In aceasta perioada, mugurii din partea cea inalta a plantei trebuie rupti pentru a incuraja cresterea. Totodata, acum planta poate fi hranita si cu un fertilizator.

Pentru a proteja planta de ciuperci, aceasta se trateaza o data pe an cu o substanta antifungica.

Sursa foto: yougarden.com

  •   2012-11-20
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Elisa Costache

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii