Plante de gradina

#lavanda #gradina #plante de gradina #levantica #cultivare lavanda

Cultivarea lavandei, o afacere profitabila. Cum poti avea si tu levantica in gradina

Cultivarea lavandei este o afacere relativ noua in Romania, insa este o afacere profitabila, motiv pentru care tot mai multi proprietari de terenuri agricole aleg sa se ocupe de dezvoltarea lanurilor de levantica. Chiar daca nu dispui de un teren foarte mare, tot este bine sa plantezi lavanda in gradina.

Pe langa faptul ca iti parfumeaza aerul, levantica poate fi folosita in medicina naturista, in aromaterapie, dar poate fi utilizata si ca planta decorativa. Nuanta intensa de violet poate fi o pata de culoare in gradina sau in casa, dar iata ce trebuie sa faci pentru a avea propria cultura de lavanda.

Achizitioneaza materialul necesar

Pentru inceput, trebuie sa achizitionezi butasi sau seminte de lavanda. Exista diferite soiuri de levantica, deci intereseaza-te cu privire la caracteristicile lor, pentru a sti care este cel mai potrivit pentru tine.

Alege spatiul pentru plantare

Deoarece este o planta mediteraneana, lavanda este mare iubitoare de soare si de caldura, prin urmare, trebuie sa alegi cu grija terenul de plantare. Calitatea solului este si ea un criteriu important, astfel ca trebuie sa lucrezi pamantul inainte de plantare. Solul trebuie sa fie bine afanat si drenat, cu pH neutru si substrat nisipos.

Pastreaza distanta intre plante

In multe dintre imaginile cu lanurile de lavanda ai impresia ca vezi planta langa planta. De fapt, este foarte important sa distantezi plantele, intrucat aerul trebuie sa circule bine in sol, iar radacinile plantelor nu trebuie sa se lupte pentru a asimila apa si substantele nutritive. In plus, plantele trebuie sa fie tunse in fiecare an, iar daca nu lasi distanta intre ele, iti vei ingreuna munca.

In general, distanta dintre plantele de lavanda se lasa in functie de ceea ce vrei sa obtii: 25-40 cm pentru gard viu, 80-120 cm pentru tufe individuale si 50 cm pentru borduri sau tufe apropiate.

Dozeaza bine udarile

Lavanda nu este o planta careia sa-i placa in mod deosebit apa, ba chiar apreciaza cand este udata mai rar. Daca plantezi lavanda in ghiveci, poti uda plantele de 2-5 ori pe saptamana, dar fara sa lasi apa sa stagneze in vas sau in farfurie.

Acestea sunt cateva dintre regulile de baza pentru plantarea lavandei. Daca vrei sa transformi cultura de levantica in afacere, vei scoate profit abia din al doilea an. De pe un singur hectar se obtin pana la 4 tone de lavanda, iar profitul poate depasi 6000 de euro.

Sursa foto: skingoodness.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului