Plante de gradina

#gypsophila #floarea miresei #plante decorative

Cum sa cresti gypsophila, floarea miresei

Gypsophila, cunoscuta mai mult ca floarea miresei, este o planta perena, ornamentala, din familia Caryophyllaceae, originara din Europa de Est. Planta este des intalnita in florarii, fiind folosita ca fundal pentru alte flori care sunt puse astfel in valoare.
 

Aspectul plantei de Gypsophila


Gypsophila are mai multe tulpini drepte, foarte ramificate chiar de la baza, difuze, cu o inaltime de pana la 90 cm. Planta prezinta frunze lanceolate, ingustate de la vaza spre varf. Florile sunt dispuse in panicule ramificate, foarte delicate. In general, florile sunt albe sau rosiatice.

Planta se poate cultiva cu usurinta in gradina, insa este intalnita si in natura, unde apare spontan, in solurile nisipoase si in zonele stancoase.
 

Cultivarea si ingrijirea Gypsophila


Gypsophila este o planta care poate fi crescuta chiar si de catre gradinarii incepatori. Floarea trebuie plantata intr-un loc insorit pentru a avea parte de cat mai multa lumina si intr-o sol calcaros, alcalin, bine drenat. Planta se dezvolta bine in solurile umede.

Semintele se seamana primavara, in martie si aprilie, dupa incalzirea solului. Planta infloreste din iunie pana in luna august.

Semintele se aseaza in randuri si se acopera cu un strat subtire de pamant. Dupa ce a rasarit, planta se raseste astfel incat sa se dezvolte armonios. Este suficienta o distanta de 20 cm intre plante.

In caz de plantare in ghiveci, in interior, Gypsophila se transplanteaza in gradina dupa ultimul inghet, cand afara s-a facut cald si vremea este stabila. Daca este mutata in gradina, planta se pune in pamant la o adancime nu mai mare decat recipientul in care a crescut initial.

In zilele secetoase, planta trebuie udata din cand in cand, insa solul este bine sa fie usor drenabil. Udarea este importanta in special in perioada de germinare, dupa care planta nu mai necesita atata apa. La semanarea, se poate adauga ingrasamant intr-un sol sarac, insa, in general, planta nu este pretentioasa si nu are nevoie de fertilizatori.

Germinarea dureaza in jur de 15 zile, dupa care planta se va dezvolta rapid daca are apa si soare. Pentru a avea floarea miresei cat mai mult timp in gradina, semintele se seamana in mai multe etape, la o distanta de doua - trei saptamani, pana in luan iulie. Este recomandat ca planta sa fie crescuta fie intr-un loc insorit, in plin soare, fie intr-un loc semiumbrit.
 

Decorare cu Gypsophila


Floarea miresei este o planta decorativa cu un aspect delicat si feminin, ideala pentru infrumusetarea gradinii. De asemenea, o poti folosi ca planta de taiat, in aranjamente florale. Aspectul sau dantelat o face foarte potrivita pentru buchetele de flori tinute in vaze.

Cel mai adesea, Gypsophila este intalnita in buchetelele mireselor. Planta poate fi crescuta in paturi de flori pentru un look aerisit, luminos si delicat. Floarea miresei poate fi crescuta si izolat, datorita aspectului sau delicat si frumos, insa si alaturi de flori colorate pe care sa le puna in valoare.

Sursa foto: plant-encyclopedia.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului