Plante de gradina

#iasomie #arbusti ornamentali #arbusti cu flori #flori iasomie #iasomia cu flori duble

Cum cresti iasomia cu flori duble

Iasomia cu flori duble este un arbust ornamental cu flori albe, parfumate. Arbustul este una dintre plantele cele mai frumoase si mai parfumate de la sfarsitul primaverii.
 

Iasomia cu flori duble - caracteristici


Iasomia cu flori duble (Philadelphus c. Schneesturm) este un arbust ornamental cu flori duble, de culoare alba, foarte parfumate, dispuse ca un ciorchine. Poti folosi aceasta planta pentru gradina de primavara. Planta infloreste in luna mai.

Poti planta arbustul solitar sau in grupuri. Pentru un impact vizual si olfactiv, planteaza acest arbust ca un gard viu pentru a delimita spatiile exterioare.

Planta creste pana la o inaltime de maxim 3 metri, fiind un arbust de talie medie. Planta are o crestere relativ rapida. In functie de conditiile culturii respective, talia unui adult poate fi atinsa in decurs de 4 ani.

Florile arbustului sunt albe si dispuse in cupe, fiind de obicei parfumate si melifere. Arbustul are o forma drepta si frunze ovale, verzi.

Pentru a realiza un contrast, arbustul poate fi crescut in apropierea unor alti arbusti cu frunze colorate, decorative. In cazul unei iasomii de mici dimensiuni, aceasta poate fi folosita pentru a infrumuseta o terasa.
 

Cum sa cresti iasomia cu flori duble


Arbustul se plateaza intre martie si noiembrie, la o distanta de cel putin 1 metru. Distanta poate ajunge si la 1.5 - 1.8 metri.

Este recomandat sa alegi un loc din gradina fie insorit, fie in semiumbra. Planta se acomodeaza bine cu orice tip de sol. Un alt avantaj al arbustului il reprezinta faptul ca nu prezinta necesitati particulare de protectie in perioada de iarna. Arbustul face flori in mai in iunie.

Adesea, arbustul poate fi cumparat ca puiet din magazinele de specialitate pentru a fi replantat mai tarziu in gradina. Pentru replantare, este recomandat sa se evite perioadele cu inghet sau zilele caniculare. Arbustul se poate scoate usor din ghiveci daca acesta din urma este scufundat intr-o galeata de apa. Se face o groapa de minim 60 cm adancime si 80 cm in diametru.

Se inlatura eventualele pietre sau radacini. Se rasfira radacinile arbustului daca acestea sunt unite si se aseaza apoi in pamant. Radacina se acopera cu pamant imbogatit cu ingrasamant organic sau compost. Pamantul se taseaza si apoi se uda din abundenta, in jur de 10 litri de apa. Arbustul se tunde din cand in cand pentru a favoriza cresterea noilor ramuri si pentru a stimula inflorirea.

Pamantul, insa, nu trebuie sa fie foarte bogat deoarece in acest caz frunzele se dezvolta mai bine decat florile, iar lemnul devine casant. Este recomandat ca solul sa fie bine drenat, evitandu-se umezeala excesiva. Daca pamantul este prea uscat, arbustul trebuie udat. Cea mai buna inflorire se obtine in locurile in plin soare.

Principalii daunatori ai iasomiei cu flori duble sunt afidele. Decolorarea frunzelor reprezinta o alta problema. Pentru a preveni problemele de sanatate, arbustul poate fi protejat cu un fungicid. Arbustul rezista bine la temperaturi de pana la - 15 grade Celsius.

Sursa foto : jardin-garden.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului