Asmatui, chervil, patrunjel frunzesc sau hasmatuchi defineste o planta aromatica foarte apreciata in bucataria occidentala. Gustul asmatuiului imbina un strop din aroma patrunjelului cu aroma suava a anasonului, ceea ce face ca aceasta planta aromatica sa fie potrivita pentru asezonarea carnii de pui si de peste, dar si a legumelor gatite sau a salatelor. Asmatuiul se cultiva foarte simplu, fie direct in solul din gradina, fie in ghivece.


Alege locul perfect

Asmatuiul se cultiva direct din seminte, deoarece rasadurile au radacini fragile, care se pot rupe la transplantare. Daca alegi un loc bun pentru cultura ta de asmatui, in 2-3 saptamani deja vei putea culege primele frunzulite aromate si pline de vitamine.

Perioada propice pentru cultivarea asmatuiului este toamna sau primavara, deoarece planta nu suporta temperaturile prea ridicate. Alege un spatiu umbros din gradina pentru cultivarea asmatuiului, unde soarele abia daca ajunge sa bata. Daca alegi sa cultivi asmatui in casa, asaza ghiveciul intr-un loc in care lumina naturala este moderata.

Daca vrei sa cultivi asmatui intr-o zona cu alte plante aromatice, este bine sa etichetezi spatiul semanat cu asmatui, deoarece el seamana foarte bine cu patrunjelul.


Alege cel mai bun sol

Deoarece de la asmatui se folosesc frunzele, este bine ca solul in care cultivi semintele sa fie unul bogat in nitrogen. Insa trebuie sa stii ca aceasta planta aromatica nu este pretentioasa, astfel ca daca nu are un sol bogat in nitrogen va creste incet, incet si intr-un sol sarac in minerale.


Grabeste germinarea

Dupa ce te-ai decis in privinta locului in care vrei sa cultivi asmatui, nu-ti ramane altceva de facut decat sa pregatesti semintele. Pentru a grabi germinarea, inmoaie semintele in apa pentru aproximativ 24 de ore. Astfel, din ele vor rasari mai repede plante tinere.

Semanarea se face direct pe sol, pe straturi inaltate. Este la alegerea ta daca vrei sa acoperi semintele cu pamant sau le lasi la suprafata. Daca pe masura ce plantele cresc observi ca sunt prea aglomerate, ai putea sa le raresti. Asmatuiul are nevoie doar de udari din partea ta, atunci cand solul este uscat.


Cum folosesti asmatuiul

De la asmatui se folosesc frunzele aromate. Acestea pot fi rupte sau taiate cu un foarfece, dar trebuie folosite rapid, intrucat isi pierd din savoare si din proprietati pe masura ce trece timpul.

Sursa foto: north19.co.uk

  •   2013-10-07
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Galan

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii