Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina # lantana # ingrijire lantana

Cum ingrijesti Lantana

Lantana este o floare cu aspect cameleonic, foarte usor de ingrijit. Pe piata exista mai multe soiuri de Lantana. Semanate in gradina, semintele vor da nastere unor flori multicolore, delicate si deosebit de aratoase.

Poti cultiva Lantana fie direct in pamantul din gradina, fie in ghivece pentru terasa sau pentru balcon. Plantele ajung la o inaltime de 1 metru si ofera o priveliste senzationala.

Caracteristici Lantana

Lantana apartine familiei Verbenaceae. In toata lumea exista peste 150 de specii de lantana si tot atat de multe combinatii de culori. Inflorescentele isi schimba culoarea pe parcursul ciclului de viata, de aceea se spune despre aceasta planta ca este ca un cameleon.

Mari admiratoare ale caldurii solare, plantele Lantana isi au originile in padurile tropicale din America, precum si in Africa de Vest.

Este bine sa stii ca semintele de Lantana sunt toxice atat pentru oameni, cat si pentru animale, prin urmare trebuie manevrate cu grija si trebuie tinute la distanta de cavitatea bucala.

Chiar si un novice in tainele gradinaritului poate ingriji cu usurinta Lantana.

Cum ingrijesti Lantana

Florile de lantana pot fi plantate intr-un loc insorit din gradina, intr-un sol bine drenat. Nu are mari preferinte in ceea ce priveste calitatea solului, insa ar prefera sa beneficieze de un pamant usor acid. Daca nu ai un sol de acest tip in gradina, este indicat sa realizezi un mulci din ace de pin. Acestea ridica nivelul pH-ului din sol intr-un timp foarte scurt, spun specialistii.

Perioada propice de plantare este primavara, dupa ce trece pericolul inghetului si temperatura incepe sa fie ceva mai ridicata.

In perioada de crestere a plantelor, este recomandat sa le uzi constant, insa odata ajunse la maturitate udarea poate sa fie rarita. De asemenea, vara, udarile ar trebui realizate o data la cateva zile. Cat despre udarile din iarna, acestea sunt necesare o data pe saptamana doar daca plantele sunt tinute in interior.

Pe perioada verii este bine sa ciupesti varfurile lastarilor pentru a stimula inflorirea constanta. Desi nu este obligatoriu, primavara poti fertiliza Lantana cu o solutie lichida pentru plante cu flori. Nu este recomandat sa fertilizezi prea mult solul, intrucat poti inhiba inflorirea.

Inmultirea Lantanei

Daca vrei sa obtii mai multe plante Lantana, poti apela la butasire. Procedura poate fi pusa in aplicare oricand pe parcursul verii. Butasii se tin intr-un compost special, amestecat cu nisip. Rasadnitele se acopera cu saci de polietilena transparenta. Abia cand apar noii lastari se indeparteaza folia, iar compostul se mentine ud.

Plantele se muta in ghivece atunci cand lastarii au cam 10 centimetri. Mugurii trebuie taiati pentru a stimula cresterea plantei in forma de tufa.

Boli si daunatori

Lantana poate fi atacata de cosenilele fainoase si de musculitele albe. Aceste insecte trebuie combatute cu insecticide specifice. Paianjenul rosu poate da si el tarcoale plantei, insa il poti anihila cu un acaricid. Mai simplu este cu puricii de plante, pe care ii poti elimina cu o solutie lichida pe baza de apa si sapun.

Udarea insuficienta a Lantanei poate duce la patarea frunzelor, dar nici udarea exagerata nu este recomandata, pentru ca poate duce la putrezirea radacinilor si la dezvoltarea unor ciuperci. Daca nu plantezi Lantana la soare, risti ca simpatica planta sa nu infloreasca.

Foto: deshow.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului