Plante de gradina

#gradina #ingrijirea plantelor # sempervivum

Cum ingrijesti Sempervivum, planta nemuritoare

Sempervivum tectorum sau pur si simplu Sempervivum este o planta ce nu ar trebui sa-ti lipseasca din gradina, mai ales daca ai o gradina stancoasa, in care nu poti cultiva toate plantele pe care ti le doresti.

Cunoscuta la noi si sub denumirea de Planta urechelnita, datorita capacitatii de extindere, Sempervivum este usor de plantat si de ingrijit. Ba chiar am putea spune ca aceasta este una dintre putinele plante care se descurca foarte bine pe cont propriu si nu are nevoie de ingrijire mai deloc.


Sempervivium, o planta suculenta


Sempervivum face parte din familia Crassulaceae, are aspect de rozeta si se dezvolta sub forma de covor sau patura. Denumirea plantei vine din limba latina si inseamana "planta care traieste mereu". Intr-adevar, Sempervivum este o planta rezistenta la toate conditiile vitrege. Vara, cand temperaturile sunt caniculare, Sempervivum este cea mai fericita planta, iarna, cand temperaturile scad sub pragul inghetului, planta se adapteaza si reuseste cumva sa supravietuiasca.


Cum ingrijesti Sempervivum


Planta urechelnita nu are radacini adanci, acest lucru fiind un avantaj daca ai gradina stancoasa. Se preteaza atat pentru plantarea in ghiveci, cat si pentru plantarea directa in solul din gradina. Luna propice pentru plantare este aprilie, cand temperaturile nu sunt nici prea ridicate, nici prea scazute.

Solul propice pentru Sempervivum este cel bine drenat, imbogatit cu nisip. Expunerea plantei trebuie neaparat sa fie la soare sau in penumbra, daca vrei ca rozetele sa se deschisa frumos. La umbra, aceasta planta se va dezvolta mai putin. Sempervivum infloreste in luna iulie.


Inmultirea plantei


Daca vrei sa obtii mai multe plante Sempervivum, cea mai indicata metoda este divizarea rozetelor. Odata divizate, acestea se replanteza in pamant de gradina imbogatit cu nisip. Nu este recomandat sa scoti planta din sol smulgand-o cu mana, deoarece risti sa-i distrugi radacinile. Cel mai bine este sa folosesti o unealta de gradinarit pe care o manevrezi cu grija atunci cand scoti planta din sol.


Boli si daunatori


Sempervivum este o planta suculenta si, la fel ca majoritatea "suratelor", nu este atacata prea des de boli sau de daunatori. In general, planta urechelnita este vizitata doar de cosenilele fainoase si de paduchii verzi, insa acesti daunatori pot fi combatuti cu usurinta, cu ajutorul alcoolului etilic.


Intrebuintari ale plantei


Frunzele de Sempervivum pot fi folosite cu succes in tratarea anumitor afectiuni. Cu proprietati antiinflamatorii si cicatrizante, Sempervivum poate trata negii si bataturile, dar poate fi folosita si pentru tratarea afectiunilor renale, a acneei sau a bolilor de ureche.


Cele mai cunoscute specii de Sempervivum


Genul Sempervivum cuprinde in jur 40 de specii de plante suculente, una mai frumoasa decat cealalta. Toate speciile se ingrijesc la fel. Singura diferenta apare la nivelul aspectului fizic. Unele plante Sempervivum se inalta, sub forma unui arbust pitic, altele raman scunde si formeaza un covor deasupra solului.

Sempervivum marmoreum, Sempervivum giuseppi si Sempervivum arachnoideum sunt doar cateva dintre cele mai cunosute specii. De altfel, Sempervivum marmoreum una dintre cele mai frumoase specii, datorita coloritului visiniu al rozetelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului