Plante de gradina

#ghiveci #condimente #rizomi #sfaturi gradinarit #inmultire rizomi #inmultire plante

Cum inmultesti rizomii folositi drept condimente, in 4 pasi simpli

De multe ori, cand mergi in magazinele de specialitate pentru a-ti cumpara condimente specifice bucatariilor internationale, tot ceea ce vezi sunt niste pudre intens colorate, cu un miros puternic si o aroma inconfundabila. Insa trebuie sa stii ca inainte de a ajunge pudra, multe dintre condimente sunt, de fapt, niste rizomi, adica tulpini subterane. Daca ai in propria gradina rizomi care pot fi folositi drept condimente sau daca intentionezi sa-ti cumperi rizomi din magazine, este bine sa stii ca poti inmulti foarte usor materialul pe care il ai la dispozitie.


1. Scoate rizomii din sol si curata-i

Dintre condimentele-rizom, cele mai utilizate sunt ghimbirul, turmericul si cardamomul. Daca ai aceste plante in gradina, trebuie sa le tragi usor din pamant si sa scuturi rizomii de bucatile de sol prinse pe radacini. Apoi, taie tulpina aeriana. Daca ai rizomi cumparati si curati, poti sari peste acest pas.


2. Taie rizomii

Al doilea pas pentru inmultirea condimentelor-rizom este sa tai fiecare rizom in parte. In general, aceste tulpini subterane au forme neregulate, ceea ce iti permite sa tai mai multe sectiuni de 10-15 cm. Este important ca fiecare bucata pe care o tai din rizomul-mama sa aiba cel putin un mugur viguros.


3. Fereste rizomii de boli

Rizomul taiat, precum si rizomii abia obtinuti, sunt predispusi la boli, tocmai de aceea ai nevoie de un fungicid eficient, care sa tina la distanta eventualele ciuperci sau bacterii care ar putea afecta condimentele tale. Poti folosi pudra de sulf in acest scop. Zona taiata se introduce in acest fungicid, dupa care se scoate si se scutura usor.


4. Sapa solul si replanteaza rizomii

Sapa cate o groapa pentru fiecare rizom nou obtinut, apoi asaza rizomul in ea. Pe deasupra pune un strat de paie sau de fan, apoi acopera tulpina cu pamant. Imediat dupa plantare, condimentele tale trebuie udate, pentru a stimula dezvoltarea lor.

Odata incheiati acesti 4 pasi, tot ce trebuie sa faci este sa astepti ca metoda ta de inmultire sa dea roade. Terenul din jurul condimentelor trebuie pastrat curat, fara buruieni, iar udarile trebuie sa fie frecvente, insa nu din abundenta.



Sursa foto: homelife.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare