Plante de gradina

#gradina de legume #cultivare legume #cultivare flori

Cum poti cultiva flori si legume la un loc

Cei mai multi gradinari s-au obisnuit sa cultive legumele si florile separat si sa creeze, astfel, zone distincte in spatiul gradinii. Ce ar fi, insa, daca ai alege sa le intercalezi? Afla cum poti proceda pentru ca florile si legumele tale sa se asocieze in mod armonios!
 

Beneficiile asocierii dintre flori si legume


Motivele care pot sta la baza deciziei de a planta flori si legume intercalat sunt multiple. Pe langa aspectul estetic, insa, cea mai importanta ramane asocierea legumelor si a florilor astfel incat ambele categorii sa extraga beneficii, precum:

- Atragerea insectelor benefice. Anumite insecte sunt de dorit in spatiul gradinii. Printre acestea se numara gargaritele, Chrysopidae, viespile parazite, libelulele, sirfidele si mustele. Insectele benefice isi au propriile preferinte cand vine vorba despre plante; de pilda, patrunjelul, mararul, coriandrul si florile din familia Asteraceae au reputatia de a atrage insecte benefice.

- Inlaturarea daunatorilor. Poti incerca, de pilda, sa plantezi isop pentru a scapa de molia verzei sau limba mielului, pentru a elimina viermele cu corn de rosii.

- Atragerea polenizatorilor. Legumele nu produc de cele mai multe ori flori foarte atragatoare pentru polenizatori. De aceea, pentru a te asigura ca albinele ajung la legumele tale, adauga si cateva flori cu o concentratie ridicata de nectar si/sau in nuante de albastru, galben sau alb. Cateva idei: floarea soarelui, carciumareasa etc.

- Biodiversitatea. In loc sa ai doar straturi de legume, poti crea biodiversitate adaugand flori colorate printre acestea. In plus, poti deruta daunatorii, atrasi de un anumit tip de legume, plasand in apropierea acestora flori care ii resping.
 

Plante companion


Iata, in continuare, cateva combinatii reusite de plante pe care le poti realiza in gradina:

- Anasonul atrage viespile pradatoare care ataca afidele. Planta poate sta in preajma coriandrului, caruia ii este benefica, dar si in preajma legumelor din genul Brassica, cum ar fi varza si napul, tinand daunatorii la distanta (anasonul camufleaza mirosul acestor legume).

- Sparanghelul poate fi asociat cu plante "prietene" cum sunt florile din familia Asteraceae, galbenelele, margaretele, mararul, coriandrul, morcovii, rosiile, patrunjelul si busuiocul. Evita, insa, sa asociezi sparanghelul cu usturoiul, ceapa si cartofii.

- Busuiocul, plantat in apropierea rosiilor, va spori aroma celor din urma. De castigat vor avea si ardeii, sparanghelul sau petuniile. Busuiocul contribuie la inlaturarea tripsilor (Thysanoptera), mustelor si a tantarilor. Nu planta busuioc langa salvie.

- Sfecla imbunatateste solul (frunzele sale au 25% magneziu, prin urmare le poti adauga la compost) si se dezvolta armonios in compania salatei, cepei si a legumelor din genul Brassica. Poti planta in jurul sau si menta.

- Lavanda poate fi asociata cu succes cu varza, varza de Bruxelles si conopida. Aceasta planta aromata tine la distanta moliile, soarecii si musculitele albe si atrage, in schimb, albinele si insectele pradatoare.

- Crizantemele prezinta marele avantaj de a ucide nematodele. De asemenea, aceste flori superbe atrag insectele pradatoare.

Afla mai multe informatii despre plantele companion!

Sursa foto : garden-photos-com.photoshelter.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului