Plante de gradina

#gradinarit #alergii #sfaturi gradinarit #alergii plante # alergie polen #alergie flori

Cum poti sa gradinaresti atunci cand esti alergic

Polenul florilor, dar si bacteriile si mucegaiurile continute de frunzele cazute din copaci pot provoca alergii. Si cum sa lucrezi oare intr-o gradina atunci cand esti sensibil la toate acestea? Nu este imposibil, iar specialistii au cateva sfaturi practice care te vor ajuta sa elimini necazurile si sa te bucuri de gradinarit.

Inainte de a merge afara

Daca iubesti plantele si ti-ai dori o gradina frumoasa, cu de toate, insa te numeri printre milioanele de persoane care sufera de una dintre zecile de tipuri de alergii nu trebuie sa deznadajduiesti. Inainte de a iesi afara pentru a munci in gradina asigura-te ca nu ai uitat sa iti iei medicamentele prescrise de medic. Specialistii spun ca cel mai bine le iei inainte decat dupa debutul simptomelor.

Apoi, poarta o masca pe fata, palarie, ochelari si manusi, dar si bluze sau camasi cu maneci lungi, pentru a reduce contactul pielii cu polenul.

In gradina

 

Sursa foto: prevention.com/sites

Evita sa iti atingi fata sau ochii in timp ce lucrezi in aer liber. Limiteaza-te la a gradinari dis de dimineata sau pe seara, atunci cand nivelul polenului din aer tinde sa fie mai redus.

Un moment bun pentru a lucra afara in cazul tau este dupa ploaie, atunci cand apa a spalat polenul de pe plante si de pe celelalte suprafete. Trebuie insa sa stii ca o furtuna scurta, cu vant, dar fara ploaie, ar putea creste nivelul de polen din atmosfera.

Masuri de precautie

Pentru a mulci plantele, foloseste pietrisul mai degraba decat talasul din lemn, pentru ca acesta din urma poate sa retina umezeala si sa dezvolte bacterii la care sa devii sensibil.

Fii prudent atunci cand vine vorba de utilizarea gardurilor vii ca decor, intrucat frunzele dese ale acestor tufe retin praful, mucegaiul si polenul. Daca totusi ai un gard viu, ai grija sa il tunzi regulat si sa il raresti pe cat posibil.

Pastreaza gazonul tuns scurt, la 4-5 centimetri, ca sa nu permiti firelor de iarba sa retina polenul.

Cat timp lucrezi in gradina, spala-te cat mai des pe ochi si pe fata, iar dupa ce ai terminat, fa-ti rapid un dus, insa neaparat spala-ti si parul pentru a elimina alergenii care probabil s-au prins in podoaba capilara.

Ce plante sa eviti

 

Sursa foto: homegardenair.com

Ambrozia este una dintre plantele care provoaca cele mai multe alergii. De asemenea, artarul si ulmul sunt doi dintre arborii des intalniti si pe la noi si care produc alergii puternice.

Crizantema si gerbera sunt flori care pot provoca probleme de respiratie.

Sursa foto: mnn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare