Plante de gradina

#crini #plante de gradina #ingrijire

Cum sa cresti crinii de toamna

Crinii de toamna sunt plantele perene care se cresc cel mai usor, deoarece nu necesita prea multa atentie. Crinii de toamna tolereaza o serie vasta de conditii atmosferice si sunt foarte "iertatori" atunci cand vine vorba de "greseli" in gradinarit. Dar chiar si in aceasta lumina prielnica este bine ca atunci cand doresti sa incepi plantarea lor sa o faci cum trebuie, iar rezultatele se vor vedea.

 

1 Unde plantezi crinii de toamna

 

Chiar daca aceste plante tolereaza umbra, este indicat ca ele sa fie plantate in soare, iar regula generala este sa primeasca macar sase ore/zi de lumina. Daca preferi crinii de culori inchise, aceste plante vor beneficia mai mult de pe urma unei asezari in umbra partiala, ca de exemplu sunt conifere , ca pini sau brazi.

 

2 Cum alegi solul

 

Nu exista un pamant "bun" pentru aceste plante, pentru ca florile se vor adapta atat unui sol nisipos , cat si unuia argilos. Daca solul este argilos, in timpul saparii lui se poate adauga nisip si ingrasamant special pentru plante. Pe de alta parte, pamantul nisipos trebuie combinat cu ingrasamant sau muschi, acesta din urma favorizand retentia de apa .

 

3 Cum uzi crinii

 

Crinii de toamna iubesc apa si prefera un sol bine drenat. In zonele cu clima mai uscata sunt indicate "terasele de pamant ridicate" in care crinii sunt apoi plantati . Totodata, nu este indicat ca aceste plante sa fie sadite in jurul copacilor, acestia "furand" apa necesara florilor. Daca acest lucru nu poate fi evitat, se recomanda o udare mai deasa a pamantului. Regula de baza este sa dai plantelor in jur de 3 cm de apa/saptamana.

 

4 Cand plantezi crinii

 

Plantarea crinilor se face primavara sau toamna, mai ales in zonele cu clima calda. Primavara crinii trebuie plantati dupa ce inghetul a trecut, iar in toamna, aceste flori trebuie plantate cu saptamani inainte de inceperea sezonului rece.

 

5 Cum sa plantezi

 

Inainte de a planta, pamantul trebuie lucrat bine si imbogatit cu ingrasamant special pentru plante. Mai trebuie sa stii ca in functie de specia pe care ai ales-o, spatiul alocat florilor va fi si el diferit.

Astfel, pentru crinii mici, intre bulbii plantelor trebuie sa pastrezi o distanta de 40 - 45 cm, iar pentru speciile mari pastreaza intre 45 si 75 cm. Daca doresti o gradina care sa aiba crinii “inghesuiti” unul in altul, distanta dintre bulbi la plantare trebuie sa fie de 30 - 45 cm.

 

6 Ce ingrasamant aplici

 

Pentru ca solurile in gradini sunt atat de variante, nu se poate specifica un anume ingrasamant. Plantele nu sunt nici ele foarte pretentioase, asa ca atunci cand achizitionezi ingrasamantul incearca sa alegi un amestec cat mai echilibrat in nutrienti. Dupa ce ai plantat bulbii asteapta in jur de doua sau trei saptamani pentru aplicarea ingrasamantului.

 

7 Controlul buruienilor si al daunatorilor

 

Mulciul este un ajutor de incredere pentru cresterea crinilor de toamna mai ales in zilele calduroase. Acesta va ajuta la mentinerea substantelor organice si umiditatii in sol si va tine departe buruienile.

 

8 Daunatorii crinilor

 

Cand vine vorba de daunatori, aceste plante se descurca foarte bine si nu exista multe boli care o pot ataca. Din regnul animal, afidele (care pot trasmite un virus plantei), molustele si painejenii sunt cei mai feroce atacatori ai plantelor. Pentru a-i indeparta, foloseste solutii pe care le poti achizitiona de la magazinele de specialitate.

 

Sursa foto : www.flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului