Plante de gradina

#plante de gradina #ingrijire #dalia

Cum sa cresti Dalia din seminte

Daliile sunt flori ideale in orice gradina, deoarece ofera un spectacol coloristic fara a solicita foarte multa munca. Daca nu vrei sa ai flori de o singura culoare, alege seminte de mai multe feluri, iar gradina ta va deveni un adevarat curcubeu. Totusi, Daliile nu sunt plante de interior , asa ca dupa ce semintele au incoltit, va trebui sa muti plantele intr-un spatiu mai larg, mai ales ca aceste flori au radacini care se extind foarte mult. Pentru ca momentul ideal de sadire a tuberculilor de Dalia este luna mai sau iunie, semintele trebuie plantate de la inceputul lunii februarie sau cel tarziu mijlocul lui martie.

Inainte de a incepe sa platentezi semintele, verifica daca sunt bune. Unele seminte pot fi "oarbe", adica goale in interior. Pune o cantitate mica de seminte in palme si apasa-le foarte usor cu degetul. Daca simti ca acestea se strivesc sub presiune, indeparteaza-le. Totodata, daca doresti sa stii ce plantezi, eticheteaza ghicele sau vasele in care pui semintele.

 

Pentru a planta Dalia ai nevoie de:

  • seminte;
  • vase late (nu prea adanci) si ghivece;
  • flori ;
  • unelte de gradina.

 

1 Plantarea semintelor

 

Intr-unul din vasele alese pentru plantare se aseaza pamantul de flori. Acesta nu trebuie tasat, ci doar asezat in recipiet. Peste acesta se presara semintele de Dalia. Deasupra semintelor se aseaza inca un strat de pamant. O alta medota de plantare a semintelor este asezarea pamantului in recipiet si impingerea semintelor in sol.

 

2 Udarea pamantului

 

Dupa ce ai plantat semintele, umezeste pamantul Daliilor. Nu exagera, insa. Ca sa fii mai sigur pe rezultate, foloseste un spray de apa pentru umezirea pamantului. Totodata, nu uita ca pamantul trebuie mentinut umed pe toata durata germinarii.

 

3 Luminozitate

 

Dupa ce ai plantat si udat semintele, aceastea trebuie asezate in interior, dar la lumina, langa fereastra. Nu uita ca semintele plantate trebuie sa aiba un mediu de "sera". Prin urmare, va trebuie sa acoperi vasele cu seminte cu o punga pe care o poti ancora de marginea vasului cu un elastic.

 

4 Separarea mladitelor

 

Inmugurirea semintelor va avea lor in decurs de aproximativ 7-10 zile. Semintele de flori nu germineaza ca cele de legume, toate deodata. Asteapta pana cand mladitele au crescut in jur de 8 cm si resadeste-le in ghivece separate.

Ghivecele in care urmeaza sa fie plantate mladitele de Dalia trebuie sa aiba un amestec de pamant cu nisip. Astfel, compozitia este: doua treimi pamant de flori si o treime de nisip. Dupa plantare pamantul trebuie sa fie pastrat umed. Umezirea se va face pe toata durata cresterii, adica in urmatoarele patru sau chiar cinci saptamani.

 

5 Obisnuirea Daliei cu mediul

 

Odata ce plantele au ajuns la stadiul in care pot fi plantate afara, trebuie sa le obisnuiesti cu mediul. Nu sadi Daliile direct in gradina. Timp de o saptamana sau chiar zece zile, aseza-le afara in timpul zilei si pastreaza-le in interior in timpul noptii. Dupa acest procedeu poti incepe plantarea lor in gradina.

 

Sursa foto : www.plantoftheweek.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului