Plante de gradina

#busuioc #plante aromatice #plante de gradina #cultivare busuioc #busuioc gradina

Cum sa cultivi busuioc gigantic in gradina ta. Tu ai mai auzit de el?

Busuiocul tailandez sau busuiocul gigantic, cum este cunoscut in popor, este o planta aromatica des folosita in mancaruri si, cu toate acestea, rar intalnita in gradinile romanilor. Putin pretentioasa, planta isi merita un loc in gradina ta prin efectele benefice pe care le are asupra celorlalte plante, cat si pentru aroma deosebita pe care o da mancarurilor. Iata ce trebuie sa stii pentru a-l cultiva cu succes!

1. Se insamanteaza oricand

Semintele de busuioc pot fi plantate in orice perioada a anului in casa. Nu se recomanda plantarea lui afara deoarece, in primele saptamani, planta este destul de fragila. Alege o jardiniera cu un sistem de drenaj bun pentru a feri semintele de umezeala. Acestea nu trebuie sa fie acoperite de un strat prea gros de sol pentru a putea rasari in maxim o saptamana. Stropeste solul cu blandete dupa insamantare.

2. Asigura-i lumina

Dupa ce planta rasare, o poti muta in ghivece sau o poti transplanta in gradina. Busuiocul gigantic este o planta care iubeste caldura si lumina, asa ca ii va trebui o zona cu expunere directa la soare. Ai grija ca solul in care il transplantezi sa fie sapat bine pentru a permite scurgerea apei. Il poti planta langa tomate sau ardei, avand un efect protector impotriva daunatorilor.

3. Fertilizeaza-l des

In cazul in care alegi sa pastrezi planta in ghivece, nu uita sa fertilizezi solul o data pe luna cu compost din ceai. In cazul in care este afectat de daunatori, poti schimba fertilizatorul obisnuit cu extract de alge de mare.

4. Uda-l pe seceta

Busuiocul gigantic are nevoie de udari constante doar pe timp de seceta. In perioadele in care temperatura in aer depaseste 35 de grade, necesita udari zilnice.

5. Tunde-l frecvent

Cu cat vei tunde mai frecvent planta, folosind frunzele si tulpinile la gatit, cu atat mai mare se va dezvolta tufa acesteia. Lasa cel putin doua frunze pe ramura pentru a-i stimula bifurcarea. Daca vrei sa pastrezi tufa cat mai aromata, este indicat sa ii rupi florile. Le poti pastra numai in cazul in care vrei sa recoltezi semintele!

Sursa foto: wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului