Plante de gradina

#plante ornamentale #cultivare plante #flori comestibile #rasaduri flori

Cum sa cultivi flori comestibile

Daca florile sunt indragite adesea pentru parfumul si frumusetea lor, putini sunt gradinarii care stiu ca aceste plante ornamentale pot fi si comestibile. In situatia in care te incumeti sa cultivi flori comestibile , iata ce ar trebui sa stii!

1 Alege florile cu atentie

Inainte de a cultiva flori ornamentale pentru proprietatile lor culinare, asigura-te ca te opresti asupra speciilor potrivite. De asemenea, inainte de a culege petalele pentru a le folosi in mancaruri, nu strica sa mai verifici o data daca florile din gradina nu sunt cumva otravitoare.

Un alt factor important sunt pesticidele. Daca, dupa plantare, florile au fost tratate cu substante periculoase pentru sanatate, ideal ar fi sa te multumesti cu aspectul lor decorativ si sa eviti sa le introduci in alimentatie.

2 Sfaturi dupa culegere

In general, partile comestibile ale florilor sunt petalele. Acestea ar trebui culese dimineata devreme, pe racoare. Culege-le imediat dupa ce florile s-au deschis si utilizeaza petalele la scurt timp dupa cules. Pentru a scapa de eventualele insecte ascunse, nu ezita sa pui petalele in apa cu sare.

Odata ce le-ai spalat cu atentie, preseaza florile pe o bucata de hartie sau lasa-le sa se usuce in mod natural la temperatura camerei. Petalele de flori pot fi pastrate la frigider intr-o punga de plastic cel mult 3 zile.

Asigura-te intotdeauna ca ai eliminat centrul florii si ca ai pastrat doar petalele. In plus, nu uita sa elimini pistilul si staminele, in special in cazul florilor mari.

3 Flori comestibile printre rasaduri

Nu este nevoie sa amenajezi o zona speciala in gradina in care sa plantezi flori comestibile. Acestea pot fi inserate cu usurinta printre rasadurile de legume si flori ornamentale, astfel incat sa ai acces imediat la ele atunci cand planuiesti sa le adaugi in mancare. Iata cateva exemple de flori comestibile pe care le poti presara printre rasadurile clasice:
 

  • Limba mielului (Borago officinalis), cu aroma si parfum de castravete. Florile sale albastre sunt un adaos colorat intr-o salata, putand fi folosite si pentru a garnisi preparate din carne.
  • Galbenelele pot inlocui cu succes sofranul. Petalele pot fi consumate in salate, dar si in mancaruri gatite. Ideala este folosirea lor in preparatele saute sau sub forma de petale maruntite, pentru a da un plus de culoare mancarurilor.
  • Papadia poate fi inclusa in salate sau transformata in dulceata ori vin.
  • Nasturelul este usor de cultivat si adauga o nota piperata mancarurilor. De asemenea, culoarea sa aprinsa poate fi binevenita intr-o salata de vara . La fel de bine, nasturelul poate da o aroma speciala unui pahar de vin sau de vodka.
  • Coriandrul poate fi folosit si pentru florile sale cu aroma similara frunzelor. Adauga petalele in salate sau la preparatele cu legume.
  • Planta de aur (Hemerocallis) are flori cu o aroma usor dulceaga. De aceea, petalele pot fi folosite cu succes la deserturi sau ca umplutura la fripturi.
  • Hibiscusul poate fi inclus in salate sau ca garnitura la fripturi. Foloseste-i petelele cu moderatie.


Sursa foto: blogs.babble.com
 

  •   2012-03-06
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Alexandra Florea

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii