Plante de gradina

#primula #plantel #flori #ingrijire

Cum sa ingrijesti primula

Primula este o planta care cuprinde numeroase specii. Unele dintre acestea pot fi cultivate in gradini sau in ghivece, altele pot fi cultivate numai in sere. Majoritatea speciilor de primula care se pot planta in gradina si ghivece sunt plante perene . Datorita florilor elegante, sunt adesea folosite in cultura ornamentala.

Primula este o planta care se inmulteste prin seminte si este foarte usor de ingrijit. Exista diferite specii de primule, la noi cea mai recunoscuta fiind Ciubotica cucului (Primula veris).

 

1 Plantare

 

Plantarea primulelor se face intr-un loc umbros al gradinii, ele preferand temperaturile mai scazute. Plantarea se face la inceputul primaverii, cand zapada s-a topit. Curata pamantul de eventuale uscaciuni sau pietre in locul in care vrei sa le plantezi. Sapa pamantul si netezeste-l apoi cu ajutorul unei greble, pentru a evita bolovanii. Imprastie semintele pe solul umed si acopera-le apoi cu un strat foarte subtire de pamant. Stratul de pamant va preveni ca acestea sa fie mancate de pasari sau imprastiate de vant.

Atentie! Nu toate semintele sunt roditoare, iar unele, chiar daca sunt acoperite, pot fi mancate de diverse insecte. De asemenea, este posibil ca unele dintre semintele care germineaza sa nu ajunga la maturitate. Din aceasta cauza se recomanda plantarea cat mai multor seminte.

 

2 Substrat

 

Majoritatea soiurilor de primule cresc foarte bine in pamantul de gradina, amestecat cu humus sau ingrasamant de frunze. Pentru a asigura plantei o mai buna drenare a apei este indicat sa amesteci solul cu turba. Majoritatea primulelor prefera un sol cu un PH de 6.5, insa in general tolereaza si soluri cu un PH mai mare.

 

3 Rarire

 

Odata ce plantele ajung la inaltimea de 3-5 cm, se va face o prima rarire a acestora, daca este cazul. Astfel se vor pastra doar plantele cele mai sanatoase si viguroase. Dupa doua saptamani se va face a doua rarire, daca este cazul, pana ramai cu numarul dorit de plante.

 

4 Udare

 

Uda zilnic locul in care ai plantat semintele, pana la perioada germinarii, cu ajutorul unei stropitori. Primulele iubesc umezealea, din aceasta cauza se recomanda ca plantarea lor sa se faca intr-o gradina umbrita si umeda. Solul trebuie sa fie in permanenta umed si nu imbibat cu apa.

Dupa germinare , primulele nu vor mai necesita udari zilnice. Acestea se vor uda doar de 2-3 ori pe saptamana sau mai des, daca observi ca solul incepe sa se usuce. Cand le uzi, ai grija sa nu torni foarte multa apa deoarece radacinile pot putrezi.

 

5 Lumina

 

Primulele nu sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate . Aproape toate speciile de primule trebuie plantate intr-un loc racoros si umbros al gradinii. Ele accepta doar soarele de primavara, care nu este puternic si soarele care bate dimineata.

 

Sursa foto : www. wikimedia .org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului