Plante de gradina

#menta #plantare #ingrijire #ierburi aromatice

Cum sa plantezi menta

Menta este o planta aromatica si in acelasi timp un bun medicament. Menta poate fi crescuta cu usurinta in orice gradina, necesitand un minim de atentie si ingrijire. Pentru a planta menta ai nevoie doar de cateva seminte sau rasaduri . Iata pasii pe care ii vei urma:

 

1 Cumpara rasadurile de menta

 

Este indicat sa cumperi rasaduri de menta de la o sera din zona. Inainte de a cumpara palanta asigura-te ca are radacinile sanatoase si opteaza pentru rasadurile cele mai viguroase. Nu uita ca menta se inmulteste rapid, asadar nu vei avea nevoie de multe rasaduri. Desigur, daca nu ai posibilitatea sa achizitionezi rasaduri poti opta pentru a planta menta prin seminte.

 

2 Alege locul de plantare

 

Menta este o planta foarte rezistenta. Desi in general prefera locurile semiumbroase, aceasta poate fi plantata in orice colt al gradinii. Cu toate acestea, este de preferat ca menta sa nu fie planatata intr-un loc foarte intunecos, lipsit de lumina.

Nu uita ca este o planta care se extinde abuziv. Cand alegi locul de plantare ia in calcul si faptul ca menta este o planta care se extinde rapid prin rizomi . Daca nu doresti ca aceasta sa se extinda, limiteaza-i accesul cu ajutorul unei folii de plastic sau a unui ghiveci .

 

3 Opteaza pentru o metoda de plantare

 

Folie de plastic. Sapa o groapa suficient de mare (aproximativ 50 cm adancime). Largimea alege-o in functie de cate plante doresti sa ai. Pune apoi o folie de plastic pe toata suprafata gropii si din loc in loc gaurest-o putin pentru a permite drenarea apei. Umple apoi locul cu pamantul scos din groapa si planteaza menta. Folia de plastic are rolul de a impiedica extinderea mentei in locuri nedorite.

Ghiveci. Opteaza pentru un ghiveci mare (minim 40 cm inaltime), din plastic sau ceramica. Sapa o groapa suficient de mare incat sa incapa ghiveciul in ea. Pamantul scos din groapa se va pune apoi in ghiveci. Inainte de a pune ghiveciul in groapa asigura-te ca are gauri de drenare a apei in partea de jos.

Desigur, nu este obligatoriu sa ingropi ghiveciul. Il poti tine in apropierea casei pentru a te bucura de parfumul mentei.

 

4 Respecta cateva reguli de baza

 

Menta se poate planta in orice luna, de la inceputul primaverii pana la sfarsitul verii. Daca plantezi menta din seminte este indicat ca plantarea sa se faca cel tarziu in luna iulie, ca planta sa poata creste pana toamana. Nu uita ca in momentul plantarii solul trebuie sa fie putin umed.

Plantarea rasadurilor. Rasadurile se vor planta in pamant la o adancime de 7-9 cm. Distanta intre plante este indicat sa fie de aproximativ 30 cm.

Plantarea semintelor. Semintele se vor presara pe toata suprafata pe care se doreste plantarea. Este indicat sa se planteze mai multe seminte, deoarece unele dintre acestea pot fi infertile. Pune apoi peste seminte un strat de pamant de circa 3-4 cm inaltime.

Imediat dupa plantare (prin rasaduri sau seminte), menta trebuie udata din abundenta. Dupa aceea udarea se va face regulat, in special in perioadele secetoase.. Excesul de apa ii poate dauna.

Sursa foto : www.pyflor.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului