Plante de gradina

#plantare #rucola #ingrijire #plante de gradina #intrebuintari #plantare rucola

Cum sa plantezi rucola

Rucola este o planta cu frunze usor crestate, asemenatoare celor de papadie, dar cu margini rotunjite. Este originara din regiunea mediteraneana si a devenit foarte populara odata cu raspandirea bucatariei italiene in toata lumea. Plantarea rucolei se face destul de usor, deoarece nu este pretentioasa.


Caracteristici rucola


Rucola este o planta anuala, comestibila, care face parte din familia Cruciferelor, alaturi de mustar, varza si ridiche, printre altele. In Romania, rucola mai este cunoscuta si sub denumirea populara de Voinicica.

Frunzele rucolei au intre 4 si 10 lobi laterali si un lob terminal. Acestea contin uleiuri de mustar si vitamina C si au o aroma puternica, usor iute-amaruie. Rucola face flori alb-galbui, care mai tarziu fac seminte. Acestea se pot recolta si pastra pentru anul urmator sau se pot folosi ca un condiment in bucatarie. Rucola creste rapid si poate atinge chiar si 100 de centimetri.


Cum plantezi rucola in gradina


Rucola nu este o planta pretentioasa si se dezvolta pe mai multe tipuri de sol, insa cel mai bine ii prieste solul bogat in nutrienti si humus, bine drenat si al carui pH se situeaza intre 6 si 7.

Perioadele ideale de cultivare a rucolei sunt in lunile de primavara si toamna, cand temperaturile nu sunt nici foarte scazute, dar nici prea ridicate. Rucola rezista pana la temperaturi de -4 grade Celsius si +25 de grade Celsius. Peste aceasta temperatura maxima , frunzele capata un gust prea intepator si picant.

Cultura de rucola se face intr-o zona insorita din gradina, preferabil mai departe de celelalte plante din familia ei - varza, broccoli, ridichi etc.

Rucola nu este o planta prea iubitoare de apa, prin urmare o udare la cateva zile este suficienta. In cazul in care are prea multa apa, frunzele isi pierd din aroma si devin neplacute la gust, fiind mult mai amarui decat ar trebui.

In cazul infiintarii culturii de rucola in gradina, este recomandat sa lasi o distanta de aproximativ 3 centimetri intre plante si 15-20 de centimetri intre randuri.

Ca ingrasaminte, recomandate sunt cele organice, care nu afecteaza cultura de rucola.


Cum recoltezi rucola


Prima recolta de rucola se face la aproximativ 40 de zile de la insamantare. Poti taia intreaga planta sau doar frunzele. Pentru recoltari repetate, taie doar frunzele exterioare. Astfel, planta va dezvolta noi frunze.


Cum plantezi rucola in jardiniera


Rucola se poate planta si in jardiniera, fie folosind semintele care se gasesc pe piata, fie folosindu-le pe cele pe care le-ai pastrat dintr-o cultura anterioara.

In cazul jardinierei, semintele se spala cu apa curata, apoi se presara peste un pamant afanat si se uda. Este indicat sa amplasezi vasul intr-o zona cu lumina si caldura naturale.


Boli si daunatori ai frunzelor de rucola


Frunzele de rucola pot fi atacate de boli fungice, cum ar fi putregaiul umed, dar si puricii de varza. Poti combate acesti daunatori cu pesticide, insa doar in primele doua saptamani de dezvoltare a plantelor.


Intrebuintari ale frunzelor de rucola


Frunzele de rucola se folosesc in principal in bucatarie, pentru a prepara diverse salate. Datorita proprietatilor sale, rucola este folosita si in industria cosmetica, dar si in medicina. Rucola contine indoli, niste compusi chimici cu rol de protectie impotriva tumorilor la sani sau a cancerului de prostata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului