Busuiocul, menta, coriandrul sau patrunjelul sunt doar cateva dintre verdeturile care trebuie culese cu multa grija si migala din gradina ta. Acestea sunt foarte populare mai ales in randul gurmanzilor si le utilizeaza pentru a da o savoare deosebita mancarurilor preparate. Pana la acel punct insa, este nevoie sa inveti cum sa recoltezi verdeturile, astfel incat sa stimulezi regenerarea unora noi.

 

In primul rand, trebuie sa stii ca verdeturile pot fi cultivate atat in gradina, cat si intr-un apartament, in ghivece mai mari (de preferat dreptunghiulare). Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele sale, astfel ca daca in gradina ele se dezvolta in mod natural, au parte de ploaie si le poti cultiva in cantitati mai mari, cele din ghiveci vor creste probabil la fel sau chiar mai viguroase pentru ca sunt mai putine, au parte de mai multa ingrijire si de udari mai dese.

Totusi, in gradina verdeturile mai pot avea parte de grindina sau ploi acide , iar in ghiveci, sunt sanse mari sa nu primeasca toata cantitatea necesara de soare sau ingrasaminte naturale. Oricum ar fi insa, trebuie sa te adaptezi dupa posibilitati. De asemenea, in cazul in care recoltezi cantitati mai mari de verdeturi , este bine sa stii ca acestea pot fi utilizate atat proaspete, cat si dupa un proces rapid de uscare. Oricum ar fi, ele vor da intotdeauna savoare alimentelor tale.

Pentru recoltare ai nevoie de:

Iata cum se face recoltarea: Recolteaza verdeturile dimineata, la prima ora deoarece acesta este momentul din zi in care plantele contin cele mai multe uleiuri esentiale si isi pastreaza mai mult aroma chiar daca sunt culese. De asemenea, acorda atentie aspectului frunzelor – culege-le pe cele cu frunzele ajunse la maturitate, insa evita-le pe cele imbatranite sau cu pete. Acestea din urma trebuie si ele culese, dar separate de cele bune.

Desi poti culege ierburile si cu mainile, cea mai buna varianta este foarfeca. Aceasta iti permite sa tai tulpinile, fara sa afectezi radacina in cazul in care tragi prea tare de planta. Incearca sa tai doar o treime din verdeata si sa ii lasi astfel tulpinile suficient de inalte pentru a se putea dezvola fara probleme.

Menta si patrunjelul, spre exemplu, sunt verdeturi care se regenereaza tot mai mult pe masura ce sunt culese. Verdeturile culese se aseaza intr-un cosulet impletit din lemn in care ai asezat in prealabil un prosop de hartie. In cazul in care plantele aromatice au fost culese pentru a fi utilizate proaspete, se iar din gradina cu aproximativ 10 minute inainte de a fi utilizate, se spala cu grija, dupa care se toaca (daca este cazul) si se adauga in mancare.

Daca vrei sa pui plantele aromatice la uscat, este nevoie sa formezi legaturi pe care sa le infasori la coada cu ajutorul unei sfori pe care sa o agati mai tarziu intr-un ciu, intr-o incapere racoroasa, bine aerisita, ferita de razele soarelui. Daca ai nevoie de planta uscata foarte repede, poti grabi procesul de uscare printr-un truc simplu: porneste cuptorul la 200 de grade, aseaza o hartie de copt pe o tava, aseaza plantele in tava si introdu-le in cuptorul incins timp de 10 minute.

Nu doar ca ierburile se vor usca rapid, dar in casa ta se va simti un miros proaspat de plante aromatice . Depositeaza plantele uscate (de preferat macinate) in borcanele inchise ermetic pentru a le pastra savoarea intacta.

  •   2011-07-11
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii