Plante de gradina

#primavara #gura leului #flori #anuale #garoafe

Flori anuale care se cultiva primavara

Florile anuale sunt plantele ale caror perioada de vegetatie se desfasoara pe parcursul unui singur an. Aceste flori se insamanteaza primavara, infloresc pana la sfarsitul verii - inceputul toamnei si mor odata cu prima bruma. Este bine sa stii ca din semintele scuturate ale plantelor anuale pot aparea in anul urmator noi plante, prin autoinsamantare. Iata ce flori anuale poti cultiva in gradina ta odata cu sosirea primaverii:


1 Gura leului – Antirrhinum


Aceste flori au o gama larga de culori, de la nuante pale pana la rosu vibrant.

Acum cateva sute de ani se credea ca Gura Leului are proprietati magice si ofera protectie impotriva vrajitoriei si a inselatoriei.

Planta se seamana in lunile martie-aprilie in rasadnite sau ladite, urmand ca, dupa dezvoltarea rasadurilor, plantarea in straturi sa aiba loc la distante de minim 20 cm intre fire. Gura leului va inflori incepand cu luna iunie pana la sfarsitul toamnei.

Poti sa cultivi planta si direct in gradina incepand cu sfarsitul lunii aprilie insa aceasta va inflori mai tarziu, la sfarsitul verii.


Citeste mai multe despre:

 


2 Ochiul boului – Callistephus


Ochiul boului are floarea asemanatoare cu cea a margaretei, bujorului sau crizantemei, in functie de specie.

Planta se cultiva tot primavara intr-un mod asemanator cu gura leului si are aceeasi perioada de inflorire.

Pentru a obtine flori cu dimensiuni mari este bine sa indepartezi o parte din bobocii laterali ai plantei.

Sursa foto: www.riverssourcebotanicals.com


3 Galbenele – Calendula


Pe vremuri se credea ca galbenelele au puteri magice si pot induc vise profetice. Lumea era fascinata de aceasta planta si de minunile pe care le facea pentru piele.

Planta se insamanteaza direct in gradina in luna aprilie sau toamna (septembrie-octombrie). Daca o insamantezi toamna planta va inflori primavara devreme insa va trebui sa iei masuri speciale de protectie pe timpul iernii.

Cultivate primavara, galbenelele infloresc incepand cu luna iunie. Pentru o inflorire abundenta este recomandat sa alegi locuri foarte insorite pentru cultivarea acestei plante.


Citeste mai multe despre:

 


4 Creasta cocosului – celosia


Aceasta planta poate fi cultivata in gradina dar si in jardiniere si ghivece, pentru decorarea ferestrelor.

Planta se insamanteaza in rasadnite in lunile martie- aprilie iar rasadurile rezultate se transplanteaza in gradina la sfarsitul lunii mai.

Creasta cocosului are o inflorire abundenta si indelungata (din iulie pana la sfarsitul toamnei) daca este cultivata in locuri insorite cu pamant usor nisipos.

Sursa foto: www.ourlittleacre.com


5 Garofite - Dianthus


Exista mai multe specii de garoafe, unele dintre ele fiind anuale, altele perene sau bienale. Cea mai populara specie anuala de garoafe este   garoafa chinezeasca – Dianthus chinensis, cunoscuta popular si sub denumirea de garofita.

Planta se inmulteste prin seminte care se seamana in lunile februarie-martie in rasadnite sau ladite. In luna mai, dupa rasarirea plantelor, cand se dezvolta primele frunze, pot fi transplantate in gradina.

Garoafa va incepe sa infloreasca la circa 5 luni dupa insamantare iar florile rezista pana la sfarsitul toamnei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului