Plante de gradina

#flori #rozomi #plante de gradina

Flori care se inmultesc prin rizomi

Rizomul este o tulpina subterana simpla sau ramificata, lipsita de clorofila, cu aspect asemanator radacinii. Rizomul se deosebeste de radacina prin prezenta mugurilor la subsuoara unor frunze rudimentare, in forma de solzi și prin structura interna. In rizom se acumuleaza substante nutritive astfel ca acesta serveste ca organ de inmutire vegetativa. Iata cateva flori care se inmultesc astfel:


Anemona


Anemonele sunt plante cu rizomii foarte bine dezvoltati si tufe de frunze mari, divizate abundent, din care primavara devreme apare o multitudine de flori simple sau involte.

Anemonele se dezvolata foarte bine in semiumbra, cel mai simplu plantele se inmultesc prin diviziunea tufelor in lunile martie-aprilie. Distanta de plantare a rizomilor este cuprinsa intre 30-35 cm.

Planta are nevoie de soluri bogate in humus, bine drenate, cu pH acid si fara exces de saruri. Nu suporta seceta, motiv pentru care planta intra in repaus vara.


Cana


Cana are rizomul masiv si carnos, frunzele mari, ovale, de culoare verde si florile multicolore, persistente toata vara.

Dupa caderea primelor brume, plantele mama se scot din pamant si se depoziteaza in spatii bine aerisite. In luna martie se curate pamantul iar plantele se divizeaza astfel incat sa ramana pe fiecare segment cativa muguri vizibili.


Lacramioara


Lacramioarele se inmultesc atat prin seminte cat si prin divizarea rizomilor. De regula insa metoda cea mai practicata de inmultire este prin rizomi . Plantele de 2-3 ani se scot din pamant in luna octombrie-noiembrie si se sorteaza in functie de calitatea mugurilor.

Mugurii rotujiti sunt floriferi iar cei conici sunt vegetativi. Rizomii cu muguri floriferi pot fi fortati sa se devolte in interior, in ghivece, unde vor inflori in lunile de iarna.


Dalia


Si daliile se inmultesc cel mai usor prin divizarea tufelor. In luna martie-aprilie rizomii se pun sa vegeteze in rasadnite. Dupa ce au inceput sa creasca mugurii pot fi transplantati in gradina.

Inflorirea lor incepe in luna iulie si dureaza pana la caderea primelor brume.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului