Plante de gradina

#floarea soarelui #levantica #flori august #flori de gradina #carciumarese #gladiole

Flori specifice pentru luna august

Sfarsitul verii este o perioada interesanta din punct de vedere al florilor. Daca pe timpul verii oferta in ceea ce priveste florile a fost mai limitata, odata cu luna august incep sa apara florile specifice toamnei, anotimp generos din punct de vedere floricol. Iata care sunt totusi principalele flori reprezentative ale lunii august:



gladiole


Gladiolele sunt flori perene ce fac parte din aceeasi familie cu irisii.

Numele " gladiola " provine din termenul latinesc "gladius", care se traduce prin "sabie", aluzie la aspectul florii. Inflorescenta este un spic cu flori asezate unilateral sau bilateral, pe unul sau doua randuri. Numarul florilor in inflorescenta variaza intre 2 si 12 la speciile salbatice si peste 20 la soiurile cultivate.

Exista o legenda conform careia in urma cu peste 2000 de ani, existau doua surori gemene, dar foarte diferite in ceea ce priveste personalitatea lor. Intr-o zi acestea au murit iar mama lor indurerata s-a rugat ca Domnul sa nu le ia la El. Astfel, cele doua fete au fost transformate in niste flori. Una in crin si cealalta in gladiola.


Floarea-soarelui


Floarea soarelui este o planta anuala din familia Asteraceae, nativa din America. Este una din compozitele cele mai cultivate pentru semințele bogate in ulei. De altfel, semințele contin circa 55% ulei comestibil și au intrebuințare industriala, de exemplu, la fabricarea sapunului.

Floarea-soarelui, cu petalele sale mari si de un galben placut, se aseamana izbitor cu soarele, ceea ce i-a inspirat si numele. Soiurile sunt atat pitice,pur decorative, cat si inalte.

Semanand la aspect cu Soarele, de unde si-a capatat si numele, mai ales ca se roteste dupa lumina sa, aceasta floare simbolizeaza adoratia, apropierea, intimitatea si longevitatea, stralucirea si generozitatea.


Carciumaresele


Carciumaresele sunt intr-o mare varietate de forme si culori, de la floarea simpla, cu un singur rand de petale, pana la cea in forma de pampon, aproape sferica.

Au un colorit viu,alternand de la frez, galben pal si alb la rosu aprins si corai,cu floarea simpla sau batuta.  In limbajul florilor, carciumaresele simbolizeaza simplitatea.

Carciumaresele atrag fluturii, astfel ca daca le cresti in gradina sau in balconul tau vei acorda un plus de culoare si delicatete.


Levantica


Lavanda, denumita stiintific Lavandula angustifolia, cunoscuta de noi si sub numele de Levantica, este un semiarbust peren sau cultivat, cu frunze cenusii-verzui si paroase, flori albastre-violet, ce infloreste in lunile iunie-august.

Levantica este o planta foarte parfumata. Unele mirese o prefera pentru buchetul din ziua nuntii pentru ca in trecut se credea ca florile de levantica aduc fericirea aceluia care le poarta. In antichitate exista convingerea ca floarea de levantica detine puteri magice pentru a inlatura fortele raului si de a influenta povestile amoroase.

Nici puterile sale curative nu au fost putine, lavanda fiind folosita de-a lungul timpului ca ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ si detoxifiant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului