Plante de gradina

#ingrijire plante #iarna #plante de gradina # taiere plante

Ghid de taiere si ingrijire a plantelor iarna

Chiar daca sezonul rece a debutat, inca poti gasi destule activitati de facut in gradina. Iarna este anotimpul perfect de ingrijire si taiere a plantelor si pomilor din gradina ta, pentru ca acestea sa fie in forma si gata de inflorire primavara. Taierea plantelor este unul dintre cei mai importanti pasi pentru ca acestea sa fie sanatoase si stufoase in sezonul cald. Iata un mic ghid de taiere si ingrijire a plantelor iarna:


1. Arborii

Cei mai multi pomi si arbori trebuie taiati in sezonul rece pentru a creste armonios si sanatos primavara. Printre acestia se numara aratarul, magnolile si pomii fructiferi precum maslinii, mangoul, citricele si duzii.

Taierea lor trebuie sa aiba lor iarna tarziu sau la inceput de primavara. Se indeparteaza in primul rand ramurile uscate si cele care cresc intr-o directie gresita.


2. Hortensiile si arbustii de trestie de zahar

Tot iarna se taie si se ingrijesc si arbustii care infloresc in mijlocul verii. In aceasta categorie intra arbustii de trestie de zahar, dar si hortensiile. La flori taie-le capetele ori ramurile pana in primii muguri. La plantele mature taie-le ramurile pana aproape de baza.


3. Plantele perene si arbustii de foioase

Plantele perene si arbustii de foioase infloresc de obicei la sfarsitul verii, insa ele trebuie pregatite de la mijlocul iernii sau primavara devreme. Taie-le tulpinile foarte mici, iar la plantele perene taie-le pana aproape de baza.


4. Trandafirii

Trandafirii trebuie curatati si ei la mijlocul iernii. Elimina-le ramurile prea mari, care acopera centrul tufei si taie-le toate ramurile ofilite. De asemenea, taie si ramurile care au crescut mai mult de o treime.


5. Plantele ornamentale

Tot la mijlocul iernii sau primvara devreme taie si curata plantele ornamentale, din frunze.Taie-le tulpinile pana la jumatate pentru a le incuraja cresterea si inflorirea timpuriu.


6. Plantele agatatoare

Vita-de-vie, cartofii sau oricare plante agatatoare trebuie taiate si ele la inceputul iernii. Elimina-le lemnul mort sau bolnav si incearca sa le raresti, taind ramurile care sunt in plus. Leaga-le apoi cu niste nuile sau sfoara subtire pe orizontala.

Sursa foto: homelife.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului