Plante de gradina

#ingrijire plante #nutrienti plante #substante nutritive

Ghidul substantelor nutritive necesare plantelor din gradina

Pentru a se dezvolta armonios, plantele din gradina, fie ele flori, fructe ori legume, au nevoie de un sol bogat intr-o varietate de substante nutritive. Unele sunt esentiale, altele joaca un rol mai putin evident, insa lipsa oricarora poate afecta serios sanatatea plantelor tale. Iata un ghid al celor mai importante substante nutritive si influenta lor asupra plantelor din gradina!
 

Substante nutritive majore


Ingrasamintele pentru plante, disponibile in comert, contin, in general, azot, fosfor si potasiu, substante nutritive considerate drept majore, dat fiind faptul ca joaca un rol esential in buna dezvoltare a plantelor. Pe langa acestea, insa, mai exista alte trei substante de care plantele din gradina au nevoie in cantitati relativ mari: sulf, calciu si magneziu.
 

Substante nutritive minore


Substantele nutritive minore joaca un rol, de asemenea, important in dezvoltarea plantelor, insa sunt necesare intr-o cantitate mai mica. Printre acestea se numara fierul, manganul, zincul, borul si cuprul.
 

Calciu

Calciul este necesar in procesul de diviziune celulara si contribuie la dezvoltarea plantelor. Absenta sa duce la ingalbenirea frunzelor. La varza, carenta de calciu este observabila prin aparitia unor pete maro la nivelul foilor, iar la cartofi, prin dimensiunea foarte mica a turberculilor.
 

Magneziu


Magneziul este un mineral care se regaseste in clorofila. Deficienta de magneziu la plante se traduce adesea prin ingalbenirea frunzelor. Morcovii, dezvoltati intr-un sol cu o cantitate redusa de magneziu, pot avea o aroma evident diminuata. Cand nu exista un echilibru intre nivelul de calciu si magneziu din sol, prezenta altor substante nutritive este influentata sever. Substantele nutritive minore actioneaza eficient cand raportul dintre calciu si magneziu este de aproximativ 68:12.
 

Fosfor


Fosforul este vital in procesul de dezvoltare a celulelor plantei, cat si in cel de reproducere. O cantitate prea mica de fosfor se traduce printr-o dezvoltare insuficienta a plantei, iar o cantitate in exces determina aparitia unui gust usor amar la legume. Simptomele carentei de fosfor sunt adesea confundate cu cele ale bolilor cauzate de virusuri.
 

Potasiu


Potasiul activeaza enzimele plantelor si asigura o circulatie optima a substantelor hranitoare la nivel celular. Este, de asemenea, esential in procesul de formare a radacinilor si in cel de stocare a hranei. Deficientele severe duc la deformarea legumelor, la ingalbenirea frunzelor, la aparitia tulpinilor plapande si la caderea prematura a fructelor.
 

Fier


Fierul contribuie la formarea clorofilei, joaca un rol important in sinteza proteinelor si ajuta la fixarea azotului. Deficienta de fier duce la ingalbenirea frunzelor. De regula, carenta de fier apare in soluri cu un pH superior valorii de 6.8.
 

Zinc


Zincul contribuie la absorbtia umezelii si la producerea de clorofila. Deficienta la tomate este indicata de frunzele mici si inguste, cu pete negre si zone ingalbenite.
 

Bor


O substanta nutritiva minora, care lipseste frecvent din sol, borul este necesar in procesul de sinteza a proteinelor. In combinatie cu fosforul, borul accelereaza procesul de polenizare si dezvoltarea semintelor. Cand exista intr-o cantitate prea mica in sol, plantele se dezvolta insuficient, frunzele sunt mici si deformate si prezinta pete decolorate.

Foto : extension.umn.edu
 

  •   2012-05-14
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Alexandra Florea

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii