Plante de gradina

#plante medicinale gradina #plante aromatice #gradina #plante gradina

Gradina cu plante pentru bucatarie

In zilele noastre tot mai multe persoane investesc in case la curte, iar un loc important il ocupa si gradina cu plante. Plantele aromatice si condimentele sunt din ce in ce mai des cultivate de cei care isi doresc produse proaspete in farfurie, cu arome puternice.

Ce poti cultiva in gradina cu plante:

Lavanda. Lavanda este o planta frumos mirositoare, care poate fi folosita pentru o varietate de scopuri. Din ea poti obtine deserturi decadente, limonade racoritoare, dar poti parfuma si hainele si intreaga locuinta. Se planteaza din seminte si infloreste la inceputul verii. La aceasta planta, nu doar florile au un miros puternic, ci si frunzele.

Marar. Mararul este o planta atractiva, usor de cultivat si foarte des folosita in bucatarie, la numeroase preparate culinare. Mararul atrage numeroase insecte benefice pentru gradina. Este o planta anuala, care nu necesita o grija speciala. Ai grija doar sa nu il cultivi alaturi de fenicul.

Cimbru. Cimbrul este o alta planta des folosita in bucatarie, la numeroase preparate culinare. Este o planta perena, usor de intretinut. Cimbrul poate fi folosit si pentru parfumarea bucatariei, dar si pentru a preveni anumite afectiuni.

Salvie. Salvia este o planta culinara, folosita foarte des in bucatarie. In vechime era considerata o planta sacra. Salvia prefera locurile cu mult soare si solurile bine drenate. Vara produce florii purpurii.

Rozmarin. Rozmarinul este o planta inalta, folosita in special in bucatarie. Are frunze aromatice, subtiri. Rozmarinul infloreste primavara si are flori albastre. Ii plac locurile cu mult soare, sol alcalin, umed si bine drenat.

Fenicul. Feniculul are o aroma asemanatoare anasonului si este ideal pentru condimentarea mancarurilor. Prefera locurile cu mult soare, soluri umede si bine drenate.

Menta. Menta este o planta perena, care se dezvolta foarte repede si are un parfum distinct, racoritor. Menta este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru problemele stomacale. Poate fi insa folosita si in bucatarie, precum prepararea ceaiurilor, a limonadelor, sosurilor si chiar a omletelor.

Busuioc. Busuiocul este o planta anuala, cu o aroma speciala, ideala pentru numeroase salate si mancaruri. A fost cultivat in Italia, insa s-a aspandit rapid in toata Europa. Este usor de crescut si intretinut si de nelipsit din gradina unui pasionat de bucatarie.

Oregano. Oregano este o planta anuala, cu o aroma puternica. Este folosit intens pentru condimentarea mancarurilor, insa are si puternice proprietati antiseptice. Este ideal pentru tratarea problemelor stomacale.

Patrunjel. Patrunjelul este o alta planta care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta cu plante. Este folosit intens pentru numeroase preparate culinare. Are un gust specific, puternic si racoritor.

Din gradina ta nu trebuie sa lipseasca nici usturoiul, ceapa, coriandru, tarhon, rucola, chimen, creson sau leustean. Toate aceste plante au numeroase proprietati benefice pentru sanatate, sunt usor de ingrijit si ofera mancarurilor arome puternice.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului