Plante de gradina

#compost # gradina ecologica #legume #amenajare gradina #sfaturi gradinarit #gradinarit eco

Gradinarit eco: Creeaza o movila de compost pentru straturile de legume

O modalitate veche de gradinarit revine in preferintele gospodarilor din Europa. Relansata de catre agricultorii germani, moda gradinaritului pe movile cladite din compost si balegar de grajd prinde din nou teren. Daca te intereseaza sa iti ridici propria ta cultura de legume eco pe o movila, iata ce trebuie sa faci.

1. Delimiteaza movila

Movila pe care intentionezi sa iti plantezi legumele se poate imprastia la prima ploaie mai zdravana. Vei avea nevoie de un rond inaltat ridicat din trunchiuri de copaci intrati in putrefactie si un pat de ramuri uscate pentru a absorbi umezeala din compost si balegar de grajd. Foloseste crengi de mar sau de la alti pomi din gradina ta catre au trecut prin ritualul curatarii coroanei in aceasta primavara. Descompunerea treptata a lemnului te va feri de sarcina ingrata de a uda intruna plantele.

2. Amesteca bine

Compozitia movilei tale trebuie bine amestecata inainte de a ridica gramada. Poti folosi un utilaj de mici dimensiuni pentru sapatul gradinii sau forta de munca bruta din casa ta. Inaltimea gramezii variaza intre 30 cm si 160 de cm. Diametrul acesteia va fi dat de spatiul pe care il ai in curte sau de lemnele pe care le ai la indemana.

3. Unde amplasezi gramada?

Nu are rost sa irosesti terenul fertil pe care cultivi alte flori sau legume. Cauta zonele sterile din curtea si gradina ta pentru a ridica astfel de gramezi de compost. Nu iti face griji daca le vei pune pe zone cimentate sau acoperite de piatra. Acesta nu vor influenta cu nimic dezvoltarea productiei de legume eco. Ai grija insa ca expunerea la lumina soarelui sa fie maxima.

4. Ce poti cultiva?

Practic, orice leguma care creste in bataia directa a razelor soarelui si are nevoie de un sol bogat va fi mai mult decat multumita cu adapostul organic pe care i l-ai ridicat muncind din greu. Rosiile, vinetele, ardeii sau castravetii, dovleceii si pepenii vor creste nemaipomenit in gradina organica pe care ai ridicat-o.

5. Semnale de alarma

Nu doar plantele se vor bucura de solul organic din curtea ta. Greierii, gandacii, limacsii si omizile s-ar putea sa aprecieze la fel de mult calitatea solului. Pasarile au un rol important in starpirea acestor daunatori. Lasa-le sa isi faca veacul pe langa mica ta plantatie legumicola. De asemenea, ramele au un rol important in aerarea solului.

Sursa foto: mossvalecommunitygarden.org.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare