Plante de gradina

#grasita #planta condiment #cultvare

Grasita, o planta condiment usor de cultivat

Grasita (Portulaca oleracea), cunoscuta si sub denumirea de iarba grasa, buruiana grasa, iarba porcului sau pita porcului, este o planta suculenta, cu frunze carnoase si aspect interesant, regasita si in flora Romaniei. O planta cu proprietati curative, numai buna de folosit si in bucatarie, grasita poate fi cultivata cu succes in gradina sau in ghivece, ca planta de interior.

Despre grasita

Grasita este o planta anuala, taratoare, mare iubitoare de soluri bogate in nutrienti, calde si, totodata, nisipoase. Frunzele sale verzi, lucioase si carnoase sunt cele care atrag imediat atentia, alaturi de complicata tesatura de tulpini rosiatice care acopera solul, aidoma unor "tevi" naturale.

Florile sale viu colorate, in nuante de rosu, ambra si galben, decoreaza pajistile, livezile si malurile raurilor intreaga vara, insa numai in timpul zilei, cand soarele straluceste nestingherit de nori: de indata ce se lasa seara sau se innoreaza, grasita isi inchide florile.

Cum cultivi grasita

Daca grasita nu creste spontan in gradina sau curtea casei tale, poti cumpara seminte din magazinele de specialitate si sadi in sol fertil, cu un drenaj excelent, dar numai dupa ce pericolul inghetului a trecut.

Semintele trebuie sadite la o distanta de circa 3 cm unele de altele, cu o distanta de 30 cm intre randuri. Imediat dupa sadire, semintele trebuie udate din abundenta pentru a favoriza incoltirea.

O indragita planta condiment in bucataria orientala, grasita poate fi cultivata si in acest scop. Frunzele sale, partea comestibila a plantei, pot fi recoltate constant, intrucat se regenereaza cu repeziciune, in special de-a lungul verii.

Toamna, inainte de primul inghet, aduna fructele grasitei si pastreaza semintele din interiorul lor pentru o viitoare cultura de grasita primavara urmatoare.

Important de retinut este faptul ca, desi poate tolera foarte bine seceta prelungita, grasita nu este la fel de rezistenta la temperaturile scazute. De asemenea, pentru a creste armonios, trebuie plivita constant.

Utilizarile grasitei

Desi este folosita adesea ca planta decorativa, grasita are si intrebuintari culinare, in preparate precum salatele (in special frunzele tinere). Frunzele mature de grasita pot fi gatite si adaugate in preparate precum tocanele de miel. Trebuie spus ca grasita este si un remediu naturist excelent, gratie continutului ridicat de acizi grasi Omega-3, vitamine si minerale.

Sursa foto: wikipedia.org

  •   2013-12-16
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Alexandra Florea

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii