Plante de gradina

#ingrijire #plante de gradina #arbust #hamamelis

Hamamelis

Hamamelis este un arbust din familia Hamamelidaceae, originar din America de Nord si Japonia, care iti poate infrumuseta gradina in perioada iernii.


Descriere


Cunoscut si sub denumirea de "alunul vrajitoarelor" sau "cafeaua diavolului", Hamamelis este un arbust foios, cu o inaltime ce nu depaseste adesea 8 metri. Inaltimea maxima atinsa este de 12 m. Frunzele sale sunt ovale, cu o lungime cuprinsa intre 4 si 16 cm si o latime de 3-11 cm, cu margini ondulate, fine.

Florile sale sunt usor parfumate si vin intr-o varietate de culori: galben , rosu, purpuriu. Fructul are forma unei capsule impartite in doua, fiecare dintre acestea continand cate o samanta de circa 5 mm. Fructul "explodeaza" la marturitate, toamna, la circa 8 luni de la inflorire. Acest fenomen se traduce prin catapultarea semintelor din interior chiar si la distante de 10 m.

O particularitate interesanta a arbustului Hamamelis se refera la aparitia simultana a fructelor, florilor si frunzelor, un fenomen rar intalnit.


Cultivare


Hamamelis este o planta ornamentala, indragita in special datorita florilor sale deosebite care apar toamna si se mentin pe toata durata sezonului rece. Cea mai folosita specie, in acest sens, este Hamamelis virginiana. Planta are nevoie de un sol hranitor, bine drenat si prefera lumina puternica, desi poate rezista si in penumbra. De asemenea, prefera umiditatea ridicata.

De retinut ar fi faptul ca Hamamelis se dezvolta atat pe verticala, cat si pe orizontala, de aceea este recomandata plasarea arbustului intr-o zona care sa ii permita extinderea.


Ingrijire


Desi Hamamelis este un arbust relativ usor de ingrijit, are nevoie de taieri regulate pentru a tine sub control tendinta de dezvoltare pe orizontala. Ideal, aceste taieri ar trebui realizate vara.

In plus, atentie la crengutele care se dezvolta din radacini, dar care nu fac flori: acestea trebuie, la randul lor, indepartate, preferabil pe durata verii. In general, crengutele de acest tip au o culoare diferita de cea a arbustului principal. Se recomanda taierea cat mai aproape de sol pentru ca cioturile ramase sa nu produca noi crengute.


Inmultire


Hamamelis se inmulteste prin marcotaj, in timpul toamnei, detasarea urmand sa fie realizata la un an distanta, toamna urmatoare.


Ecologie


Speciile de Hamamelis sunt folosite, in anumite cazuri, ca hrana pentru cateva specii de larve de Lepidoptera, printre care se numara cele de Colotois pennaria.


Utilizari in medicina

 

Hamamelis este o planta renumita si pentru proprietatile sale medicinale. Frunzele si coaja sa sunt astringente, extractul din aceste parti ale plantei fiind folosit in aftershave-uri si lotiuni pentru tratarea vanatailor si a muscaturilor de insecte. Hamamelisul determina, de asemenea, contractarea vaselor de sange, astfel ca este folosit in medicamentele care trateaza problema hemoroizilor si cea a varicelor.

Pe langa aceste utilizari, Hamamelis este folsit si la tratamentul acneei, al psoriazisului si al eczemelor, cat in cel al rupturii de perineu .

Sursa foto: flickr.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare