Eleganta, fermecatoare si parfumata, zambila este floarea care apare la inceputul primaverii si care este apreciata de foarte multi gradinari. Zambilele erau inainte plante rare la care aveau acces doar cei mai bogati colectionari si despre ele se spune ca ar fi fost dedicate lui Apollo, zeul soarelui.


Daca plantarea zambilei este facila, ingrijirea acestei flori este cu atat mai usoara. Zambilele nu sunt flori pretentioase avand in vedere frumusetea lor, motiv pentru care sunt preferate de multi gradinari.


Iata cateva reguli de ingrijire a zambilelor:


1 Planteaza zambilele intr-un sol argilos in combinatie cu cel nisipos deoarece ele au nevoie de o drenare buna.


2 Este foarte posibil ca rozatoarele sa atenteze la bulbii de zambila, asa ca pentru a preveni acest lucru, inconjoara radacina florilor cu un mic gardulet care sa blocheze accesul animalelor.


3 Indeparteaza bulbii laterali formati si replanteaza-i in alt loc. In scurt timp si acestia vor produse flori.


4 Daca vrei sa prelungesti perioada de inflorire a zambilelor, muta bulbii intr-un loc in care sa nu stea in razele directe ale soarelui, dar asta numai in momentul in care se apropie momentul ca florile sa se deschida.


5 Acorda atentie umiditatii solului. Bulbii de zambile au nevoie de umiditate pentru a hrani cu seva florile. Totusi, ai grija sa nu le uzi prea mult pentru ca risti ca radacina sa putrezeasca sau sa mucegaiasca, mai ales daca solul nu se dreneaza cu usurinta.


6 Daca temperatura de afara este prea scazuta, protejeaza bulbii  impotriva inghetului cu un trat de frunze uscate sau paie.


7 In momentul in care solul prinde o crusta la suprafata, asigura-te ca il prasesti pentru ca planta sa primeasca oxigen, caldura si apa asa cum trebuie.


8 Primavara devreme cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, aplica bulbilor de zambila un fertilizator general pentru a-i mentine activi.


9In momentul in care unele flori de pe tulpina se ofilesc, indeparteaza-le pentru a stimula aparitia unora noi.


10
  Pentru ca este foarte posibil ca tulpina sa le fie rupta din cauza vantului puternic, ar fi bine sa legi floarea de tulpini sau tije metalice.
 

  •   2011-03-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii