Orzul este o cereala intens cultivata in tara noastra si pentru o vreme indelungata, acesta a facut parte din culturile principale, alaturi de grau si mei. Totusi, in momentul de fata, cel mai mare producator si importator de orz este China.
Orzul are multiple intrebuintari atat in gospodarie , cat si in comert. Iata care sunt acestea:
Orzul se foloseste la fabricarea berii
Unul dintre ingredientele care stau la baza acestei bauturi preferate de barbati. Alaturi de hamei si drojdie este chiar orzul. Aceasta cereala nu este esentiala la fabricarea produselor de panificatie , dar cu siguranta nu ne-am mai putea bucura de gustul racoritoar al berii daca orzul nu s-ar afla pe lista de ingrediente.
Orzul folosit la fabricarea berii trebuie sa fie incoltite, dupa care uscate si macinate pentru a da bauturii acea aroma deosebita. Procesul este unul foarte complex si necesita multa rabdare, insa rezultatul este pe masura.
Orzul este hrana pentru animale
In gospodaria taranului roman, un ingredient cheie pentru hrana pasarilor si a animalelor il constituie orzul. Acesta este hranitor si ajuta la dezvoltarea vietatilor din curte intr-un mod cat mai natural si sanatos.
Pe langa alte ingrediente cu care sunt hranite pasarile pe animalele, orzul este unul dintre cele mai benefice, santoase si hranitoare. Ca si hrana pentru animale, orzul se poate oferi vietatilor sub forma de boabe simple, in amestec cu verdeturi sau macinat.
Hrana pentru oameni
Orzul macinat reprezinta un ingredient din care se gabrica produsele de panificatie (paine si cerealele integrale). In cazul produselor de panificatie integrale, orzul mai poate fi amestecat cu seminte de floarea soarelui sau de dovleac, germeni de grau etc.
Nutritionistii recomanda produsele de panificatie fabricate din cereale integrale in defavoarea celor facute din faina de grau deoarece cele dintai sunt mai sanatoase, mai consistente si contin mai multe vitamine si antioxidanti.
De asemenea, orzul curatat se mai gaseste si sub denumirea de arpacas, utilizat la pregatirea colivei.
Cafea de malt
Cafeaua de malt este o bautura obtinuta exclusiv din boabe de cereale incoltite, uscate si macinate, iar ingredientul principal este maltul de orz. Acesta, in amestec cu pudra de cacao puternic degresata, cicoare solubila , sirop de porumb si zahar brut constituie o bautura sanatoasa si hranitoare mai ales pentru copii.