Plante de gradina

#gradinarit #gradina # mituri gradinarit

Mituri despre gradinarit, spulberate

Activitatile de gradinarit au reprezentat intotdeauna o sursa inepuizabila de idei pentru aparitia unor mituri, insa unele dintre aceste povesti nu se sustin. Dupa ce au fost analizate de specialisti, multe dintre miturile despre gradinarit au fost spulberate. Iata care sunt cele mai comune mituri care circula printre gradinarii iscusisti si cei amatori.

Berea este un fertilizator excelent pentru plante

Mitul conform caruia berea este un fertilizator excelent pentru plante circula de mai bine de 100 de ani. Se banuia ca berea ofera plantelor vitamine si minerale benefice unei dezvoltari armonioase. In general, berea contine apa, dioxid de carbon, etanol, zahar si o cantitate infima de proteine. O echipa de cercetatori au pus in practica mitul berii pentru a vedea daca este adevarat sau fals.

Sase tipuri de plante au fost fertilizate cu sase tipuri diferite de bere, printre care si bere fara alcool. La final, testele au aratat ca plantele fertilizate cu bere nu s-au dezvoltat mai bine decat daca ar fi beneficiat de un fertilizator special.

In schimb, s-a demonstrat faptul ca plantele stropite cu bere tin limacsii si melcii la distanta.

Zatul de cafea este benefic

Cei mai multi gradinari sunt de parere ca zatul de cafea este excelent pentru plante, deoarece contine in jur de 2% nitrogen si mai putin de 1% fosfor si potasiu. Studiile arata ca zatul de cafea afecteaza doar unele plante de gradina. Spre exemplu, pentru salata verde este benefic, pentru tomate nu.

Zaharul indulceste rosiile

Unii gradinari considera ca presararea zaharului pe solul in care urmeaza sa creasca rosii va ajuta legumele sa fie mai dulci. Acest mit a fost spulberat de cercetatori, intrucat rosiile nu pot absorbi zaharul din sol, ci il produc prin fotosinteza.

Adaugarea pietricellor la baza unui ghiveci ajuta drenajul

Cercetatorii spun ca pietricelele adaugate la baza ghiveciului pentru a sustine drenarea solului nu au niciun efect. Cel mai bine este sa alegi un ghiveci perforat la baza.

Plantele anuale nu cresc bine langa conifere

Expertii spun ca multa lume evita sa planteze plante anuale in preajma coniferelor, cum ar fi brazii si pinii, de teama ca acele care cad din arbori fac solul sa fie acid. Adevaratul motiv pentru care plantele nu se dezvolta bine in preajma coniferelor este solul foarte uscat si putin fertil.

Arborii fac multa umbra in jurul lor si trag toata apa si substantele nutritive din sol. Daca vrei sa cultivi plante anuale in preajma coniferelor, iti recomandam sa plantezi soiuri rezistente la seceta si care tolereaza umbra. Uda si fertilizeaza frecvent plantele, iar primavara, vara si toamna aplica un strat de mulci, pentru a preveni evaporarea apei.

Odata plantate, lalelele vor inflori mereu

Ce bine ar fi daca ar fi adevarat ca lalelele odata plantate infloresc mereu. Unele specii de lalele nu necesita scoaterea bulbilor din pamant si infloresc an de an fara ingrijire speciala, dar cele mai multe tipuri de lalele cresc frumos daca bulbii sunt scosi din pamant. Planteaza bulbii din nou toamna sau primavara, pentru a te bucura de flori frumoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului